НОВИНИ

Шерпите не откриха Боян Петров в Лагер 1 под връх Шиша Пангма

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до Лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, съобщи пред "Хоризонт" съпругата на алпиниста Радослава Ненова. Операцията за днес е прекратена.

bnt avatar logo
от БНР
13:53, 08.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Групата от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

В предаването "Преди всички" Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата:

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до Лагер 1, а утре евентуално до Лагер 2 и следващия ден по-нагоре".

Според Атанасов няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в Лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на Лагер 2 и Лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-скъпоплатените професии ще са свързани с математика и природни науки
Най-скъпоплатените професии ще са свързани с математика и природни науки
Мокрите кърпички може да изчезнат от Великобритания
Мокрите кърпички може да изчезнат от Великобритания