НОВИНИ

Си Дзинпин положи клетва като президент на Китай

Си Дзинпин беше преизбран от парламента за президент на страната. Очаквано народните представители гласуваха единодушно решението лидерът на Комунистическата партия да заеме най-висшия пост. След промени в Китайската конституция преди няколко седмици вече няма ограничения за президентските мандати, което на практика означава, че Си Дзинпин може да остане на поста до живот.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
20:15, 17.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

2970-те депутати посрещнаха лидера си Си Дзинпин в двореца в Пекин. Според новата церемония след формалния вот, 64-годишният държавен глава се закле да спазва конституцията на страната. До този момент нямаша подобна практика.

Си Дзинпин, президент на Китай: Заклевам се да бъда верен на страната и хората, да бъда честен в делата си, да работя за велика модерна социалистическа държава, която просперира, и която е силна, демократична и красива. Аз Си Дзинпин полагам тази клетва.

Новият вицепрезидент - 69-годишният Ван Цишан - се представи малко по-зле - с един глас "против". Той си спечели някои врагове, когато бе начело на службата за борба с корупцията. Ван Цишън е заемал и поста ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината.

Освен с чисто почетните функции на вицепрезидент, Ван може би ще бъде натоварен с трудните отношения с Америка на Доналд Тръмп. Отпадането на ограниченията за президентските мандати в Китай важи и за поста вицепремиер. Това го означава, че освен Си Дзинпин и неговият заместник - Ван Цишан може да заема поста си до живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силният вятър в София повали дървета и отнесе предмети
Силният вятър в София повали дървета и отнесе предмети
Бургазлии излязоха на протест заради мръсния въздух
Бургазлии излязоха на протест заради мръсния въздух