НОВИНИ

Скандалът с личните данни на потребителите на „Фейсбук“ се разраства

Снощи Марк Зукърбърг наруши мълчанието си и в екслузивно интервю за CNN призна, че в случая с "Кеймбрдиж Аналитика" са допуснати грешки. Днес следобед пък започна изслушване на представители на платформата пред няколко комисии в американксия конгрес.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:06, 22.03.2018
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Срещите на представителите на „Фейсбук“ и конгресмените протичат при закрити врата, така че няма конкретна информация за какво става дума. Но е ясно, че и републиканците и демократите ще искат регулации, строги правила и норми за социалните мрежи. Като целта е разбира се да се запазят личните данни на потребителите.

Самият Зукърбърг също изрази готовност да бъде изслушан в Конгреса, ако това се налага:

Марк Зукърбърг: Имаме задължението да пазим вашите данни, и ако не успяваме, значи не заслужаваме да ви служим. Допускали сме грешки. Има още какво да се направи и ние ще се заемем и ще го направим.Нарушено е доверието между Коган, Кеймбридж Аналитика и Фейсбук. Но има пробив на доверието между Фейсбук и хората, които са споделили личните си данни и са очаквали от нас да ги пазим. Това трябва да се поправи.Аз създадох Фейсбук и в крайна сметка аз съм отговорен за това какво се случва на нашата платформа.
;

Всъщност Зукърбърг подчерта, че голяма част от пропуските и възможностите за пробиви вече са отстранени. Но и представи нови мерки, които да подобрят защитата на чувствителна информация:

  • ревизия на всички приложения с достъп до голямо количество данни
  • одит на подозрителни приложения
  • нови правила и за разработчиците на софтуер са само част от тях

В дългосрочен план - ще намали количествтото данни, необходими за използването на различните приложения, ще задължи авторите им да изискват специално одобрение и да подписват договор когато искат определена информация от потребител.

;

Едни приеха думите на Зукърбърг за извинение, други - като адвокатска пледоария и политическа защита.

Сафия Ноубл, Южнокалифорнийски университет: Очевидно „Фейсбук“ търпи колосални финансови загуби, губи позиции на пазара и потребителското доверие в продукта си. В дългосрочен план ще им се наложи да отговарят на много въпроси относно регулацията на платформата, вероятно ще се стигне до законодателни мерки, за да се гарантират данните на потребителите.

И въпреки призивите за деактивиране на профили, мнозинството от потребители не са склонни на толкова драстична мярка.

;
Лаура Форд, жител на Лос Анджелис: Мисля, че е добре хората да знаят, че тези приложения имат достъп до всичките ни данни и ги използват по най-различен начин... но не мисля, че ще си изтрия профила.
Стивън Лесли, жител на Лос Анджелис: Това не е изненада. Ако сте обръщали внимание, това се случва във всички социални платформи. Жертваш достъпа до данните си, за да си свързан със света, предполагам...

А според политолози, достъпените от Кеймбридж Аналитика данни не са могли съществено да повлияят на изхода от президентските избори през 2016 г. в САЩ. А Германия стана поредната държава, която поиска обяснение от „Фейсбук“ по казуса.

;

Правосъдният министър - Катарина Барли, поиска от представители на мрежата да кажат дали има сеегнати германски потребители и как ще се пазят данните в бъдеще. По информация на американски медии Марк Зукърбърг ще направи специално обръщение към служителите на компанията утре.

Отлив от „Фейсбук“ вероятно ще има, но едва ли е бъде значителен. Тази история с елементи на психологическа манипулация и злоупотреба с лични данни ще ускори изработването на регулации за социалните мрежи - нещо от което светът отдавна се нуждае. И ще направи обикновените потребители значително по-внимателни, смятат специалисти

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск: Личните данни на гражданите от ЕС трябва да бъдат напълно защитени
Доналд Туск: Личните данни на гражданите от ЕС трябва да бъдат напълно защитени
Снегът отложи рокерското шествие в Пловдив
Снегът отложи рокерското шествие в Пловдив