НОВИНИ

Експерт: През 2019 г. се очаква приемане на европейски регламент за дроновете

Първата функция и приложение на дроновете е била за военни цели - безпилотни мисии, без човешки жертви. Това е било до момента, в който тази технология е била достатъчно скъпа и по-трудно достъпна. Сега това е различно - коментира в сутрешния блок на БНТ Антон Пулински, юрист и председател на обединеното дрон общество.

bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 27.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Антон Пулински: Дронове, като понятие, е нещо, което иска и цели да опише всички видове безпилотни въздухоплавателни средства. Основната им характеристика е, че на борда на въпросното въздухоплавателно средство няма пилот. Причината да заговорим последно време за дронове не е тяхната новост към дадения момент, а именно достъпността им. Финансова и експлоатационна достъпност.

Антон Пулински коментира още, че до момента експлоатацията на дрона се извършва чрез дистанционно управление, но има проекти за управление чрез мозъчни сигнали.

Антон Пулински: Процесът на интеграция на дроновете във въздушното пространство не е завършил, това е много дълъг процес. Ние сме в самото начало. Трудно мога да отговоря и да направя пълен списък с всичките възможности, които биха могли да покрият въпросните дронове. Единственото, което мога да кажа до момента е, че тяхното разпространение беше освен във военните среди - възможността те да заснемат обекти.

При изграждането на контролните органи, които да се занимават с дронове, трябва да се имат предвид функциите и особеностите на тези въздухоплавателни тела. Те трябва да бъдат интегрирани по безопасен начин.

Антон Пулински: Към дадения момент приложими са права, които трябва да бъдат взети като законодателно решение на местна почва. Националните законодателства решават този въпрос, но от следващата година се очаква приемането на регламент, който на европейско ниво да разреши въпроса и да определи рамките на съответните законодателства да регулират въпросната материя.

В България единствената регулация, която се налага е от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и тя гласи, че за да се извърши полет, трябва предварително разрешение от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия ще се противопостави на разполагане на нови ядрени ракети в Европа
Германия ще се противопостави на разполагане на нови ядрени ракети в Европа
Хашим Тачи: Косово е готово да продължи диалога със Сърбия
Хашим Тачи: Косово е готово да продължи диалога със Сърбия