Слободан Праляк е погълнал цианкалий

Осъденият за военни престъпления Слободан Праляк е погълнал цианкалий, заявиха от холандската прокуратура. Това показват данните от първичния токсикологичен анализ на кръвта на генерала от силите на босненските хървати. Предстои да бъде изяснено как Праляк се е сдобил със смъртоносното вещество.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:23, 02.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В изявлението на холандската прокуратурата се посочва, че концентрацията на калиевия цианид е довела до сърдечна недостатъчност, което е и причина за смъртта на Прялак. Тленните му остнаки ще останат на разположение на трибунала в Хага до края на разследването, заяви представител на съда и потвърди, че Праляк не е починал в съдебната зала.

В сряда, след като генералът беше признат за виновен във военни престъпления по време на войната в Босна през 1992-95, и 20 годишната му присъда беше потвърдена, той погълна течност и обяви, че това е отрова. Според хърватски медии Праляк е планирал предварително постъпката си. Преди две години той е изпратил прощално писмо на семейството си, със заръката да бъде отворено след смъртта му.

По информация на източник, близък до фамилията, Праляк не е искал погребение, а прахът му да бъде разпръснат в известен мемориален парк в Загреб. Сега най-големият въпрос е, как Праляк е получил отровата, защото общото мнение, е че охраната на съдебната зала е на високо ниво. С произнасянето на присъдата на Слободан Праляк и още петима обвиняеми беше сложен на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, създаден преди повече от 20 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Следят нивото на реките и язовирите в Пернишка област
Следят нивото на реките и язовирите в Пернишка област
Затягат мерките срещу употребата на алкохол в пловдивските приюти
Затягат мерките срещу употребата на алкохол в пловдивските приюти