НОВИНИ

Слободан Праляк е погълнал цианкалий

Осъденият за военни престъпления Слободан Праляк е погълнал цианкалий, заявиха от холандската прокуратура. Това показват данните от първичния токсикологичен анализ на кръвта на генерала от силите на босненските хървати. Предстои да бъде изяснено как Праляк се е сдобил със смъртоносното вещество.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:23, 02.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В изявлението на холандската прокуратурата се посочва, че концентрацията на калиевия цианид е довела до сърдечна недостатъчност, което е и причина за смъртта на Прялак. Тленните му остнаки ще останат на разположение на трибунала в Хага до края на разследването, заяви представител на съда и потвърди, че Праляк не е починал в съдебната зала.

В сряда, след като генералът беше признат за виновен във военни престъпления по време на войната в Босна през 1992-95, и 20 годишната му присъда беше потвърдена, той погълна течност и обяви, че това е отрова. Според хърватски медии Праляк е планирал предварително постъпката си. Преди две години той е изпратил прощално писмо на семейството си, със заръката да бъде отворено след смъртта му.

По информация на източник, близък до фамилията, Праляк не е искал погребение, а прахът му да бъде разпръснат в известен мемориален парк в Загреб. Сега най-големият въпрос е, как Праляк е получил отровата, защото общото мнение, е че охраната на съдебната зала е на високо ниво. С произнасянето на присъдата на Слободан Праляк и още петима обвиняеми беше сложен на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, създаден преди повече от 20 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следят нивото на реките и язовирите в Пернишка област
Следят нивото на реките и язовирите в Пернишка област
Затягат мерките срещу употребата на алкохол в пловдивските приюти
Затягат мерките срещу употребата на алкохол в пловдивските приюти