НОВИНИ

Словесни престрелки между Тръмп и Обама

Три дни преди междинните избори в Съединените щати в ход са последните предизборни митинги и ранно гласуване в 17 щата. Американците гласуват за Конгрес, а очакванията са управляващата Републиканска партия да изгуби позициите си в полза на Демократите. Президентът Доналд Тръмп и предшественикът му Барак Обама си размениха задочни реплики.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:20, 03.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В 17 щата, сред които Джоржия, Вирджиния и Кентъки тече ранно гласуване. Своят вот вече са дали и Доналд и Мелания Тръмп. На митинг Тръмп избра да говори не за миграцията, а за Барак Обама.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Нали не искате да се върнем към времето на Обама, когато доходите бяха ниски, безработицата и престъпността високи, а границите отворени. Вижте само в какво състояние заварих отношенията със Северна Корея. А вижте колко добри са те сега.

След като вчера намекна, че разположените по границата с Мексико военни може и да използват огън срещу нелегалните мигранти, днес президентът уточни, че е имал предвид арести, а не употреба на оръжия.

Тръмп изпрати 7000 военни по границата - ход, който бившият президент Барак Обама определи като политическа маневра в навечерието на изборите. Обама не спести критиките си.

Барак Обама, президент на САЩ 2009-2017 г.: Не може някой да потъпква демократичните принципи и да застрашава свободата на словото, само защото не харесва какво пишат за него медиите. Недопустимо е групи хора да бъдат дискриминирани заради това как изглеждат, на кого се молят и кого обичат.

На 6 ноември американците гласуват за подновяване на цялата долна камара на Конгреса, 1/3 от Сената и за 36 губернаторски поста. Според последните проучвания Демократите имат големи шансове за победа. Сред Републиканците има силен отлив от гласоподаватели заради политиката на Тръмп.

Друго проучване сочи, че афроамериканците подкрепят предимно Демократическата партия, а очакванията подкрепата на рапъра Кание Уест за Доналд Тръмп да привлече гласове в другия лагер, не се оправдаха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Трябва да разкрием кукловодите, които стоят зад убийството на Хашоги
Ердоган: Трябва да разкрием кукловодите, които стоят зад убийството на Хашоги
Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания
Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания