НОВИНИ

София под блокада заради старта на Европредседателството

Драконовски мерки за сигурност в София преди началото на българското Европредседателство. Центърът на столицата ще е под полицейска и транспортна блокада в следващите три дни. Хиляди спецполицаи, жандармеристи и патрули ще охраняват европейските и правителствени делегации. Най-голямото предизвикателство пред силите на реда ще са 9-те протеста, обявени именно за утре, признаха от МВР. Силно се ограничава и движението и паркирането в центъра на града.

Александър Марков
от Александър Марков
19:37, 10.01.2018
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Тежковъоръжени специализирани полицейски сили, агенти на НСО и общинска полиция патрулират в района на НДК, Народния театър и триъгълника на властта заради официалния старт на Европредседателството ни.

Антон Златанов, СДВР - Утре за района на НДК - от сутринта ще се въведе вече последната фаза на затваряне на градинката около НДК, Градската градина, и улиците около нея, където ще се паркира, ще се извършват проверки.

Действа съвместен Оперативен щаб между МВР, НСО и другите служби за сигурност. Достъпът до НДК силно се ограничава, затварят се билетния център и литературния клуб "Перото". Всички посетители и коли ще бъдат проверявани със скенери. Деветте протеста утре, обаче, ще са истинско предизвикателство за службите.

Антон Златанов, СДВР - Има пресичане на маршрутите с движение на делегациите, ще се опитаме да го разминем във времето. Надяваме се никой да не прави излишни провокации, които няма да бъдат от полза за никого в държавата.
;

Шофьорите, които живеят около Народния театър ще трябва да спират на 1 км. оттук - в зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски".Синята платена зона за почасово паркиране на площад княз "Александър Първи" също се закрива.

Забраната за паркиране ще важи три дни и всички софиянци от т.н. подзона 4 трябва да търсят свободни паркоместа в подзона 5. На 11 и 12 януари при преценка на СДВР ще се забрани напълно движението в карето около театъра и НДК.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта - Апелираме хората да използват повече метрото, градския транспорт, направили сме съответната организация с диспечерите на Центъра за градска мобилност, така че дори и за времето за преминаване на съответните делегации и кортежи, те ще имат готовност да реорганизират линиите на градския транспорт.

Живеещите в центъра, обаче, и снабдителите на магазините ще имат сериозни изпитания.

- Не идвам, чакам да минат двата дена. - Тоест няма паркиране? - Не. - Ама нали живеете тук? - Няма, изнасям се.

- Ще спираме извън зоната и стигаме до клиентите пеш.

- Няма да заредя обектите и ще си върна стоката.

;

Зоните, забранени за полети на дронове, се разширяват - обхващат целия център и района на летище София. Ако дрон прелети над зоните, ще бъдат приземяван със специални устройства.

;

Протестите ще са в района на Св. Александър Невски, ул. Гурко, Руски паметник, площад Независимост, Народния театър. МВР призова гражданите да избягват района заради натовареното движение.

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - Това, че има протести, не трябва да ни притеснява. Дотолкова доколкото в демократичните общества протестът е най-нормалната форма за изразяване на мнение. Друг е въпросът, че ако тези протести или поне част от тях са правени тенденциозно, изборът на дата и час е правен тенденциозно, с цел да бъдат под светлината на прожекторите, силно отразени или, не дай си Боже, да се петни имиджът на България. Ако това е с тази цел, ще е тъжно и жалко.

Поради мерки за сигурност от 17:30 ч. днес паркирането е забранено в карето около Народния театър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 години след януарските събития: Стефан Софиянски срещу Красимир Премянов
21 години след януарските събития: Стефан Софиянски срещу Красимир Премянов
Московски: Няма заяждане между кабинета и президента
Московски: Няма заяждане между кабинета и президента