НОВИНИ

Спомен за големия Мохамед Али (СНИМКИ + ВИДЕО)

Светът загуби легендата на бокса, а и не само - Мохамед Али. Снощи на 74-годишна възраст издъхна бившият световен шампион по бокс в тежка категория и един от най-известните спортисти в света Мохамед Али. Ден по-рано той бе приет в болница във Финикс, Аризона с дихателни проблеми, усложнени от болестта Паркинсон. Погребението ще е в родния му град Луисвил, Кентъки. Барак Обама - първият чернокож президент на СAЩ, каза днес, че борбата на Мохамед Али за расова справедливост и религиозна толерантност са разтърсили света и са вдъхновение.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:25, 04.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

На върха на славата си Мохамед Али - вероятно най-известният човек на планетата, чийто боксов талант съответства на вярата му в себе си.

Мохамед Али: Давам ви още един шанс. Кой е най-великият?!

Рожденото име на трикратния шампион в тежка категория е Касиус Клей - противник на смъртното наказание от 19-ти век. Печели Олимпийска титла в Рим през 1960та, едва на 18 става професионалист. Запазената му марка е да танцува около опонентите си, да им се подиграва, да предсказва в кой рунд ще победи.

;

След първата си титла срещу Сони Листън през 1964-та, Али става защитник на гражданските права, присъединява към организацията Нация на Исляма, сменя името си на Мохамед Али. Титлата му я отнета заради отказ да положи военна клетва в разгара на Виетнамската война.

Мохамед Али: Защо трябва аз и други така наречени негри да ходим на 10 хиляди мили от дома, за да сипем бомби и куршуми върху други невинни цветнокожи, които не са ни направили нищо. Казвам направо, няма да отида.
Джеси Джексън - борец за граждански права: Той означаваше и означава толкова много за нас - шампион на ринга, герой извън ринга, гласът на нашето време.
;

През 1978-ма губи от Лиън Спинкс, но по-късно взема реванша и на 36 години става световен шампион за трети път. Продължава да се боксира, но през 80-та губи титлата и година по-късно се пенсионира на 40 години. Цената на кариерата му - болестта Паркинсон - проличава докато пали Олимпийския огън в Атланта пред 96-та. Докато може, пътува по цял свят и получава топъл прием, особено в развитите страни.

Майк Тайсън - Господ дойде за своя шампион. Сбогом, велики!
;

През 71-ва Али понася първа загуба в кариерата си от Джо Фрейзър, но печели реванш три години по-късно. Един от върховете му е успехът срещу по-младия и по-едър Джордж Форман в Заир през октомври 74-та. На 32 години Али става вторият човек в историята, върнал си световната титла в тежка категория. Година по-късно е третият му мач с Джо Фрейзър - вероятна най-бруталният в цялата история на тежката категория. Печели го в 14-тия рунд.

Джордж Форман - бивш боксьор: Али, Фрейзър и Форман бяхме един човек. Част от мен си отиде. Най-великата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между автобус с младежи и ТИР в Ришкия проход
Катастрофа между автобус с младежи и ТИР в Ришкия проход
Над 1500 автомобила изминаха 3 км в колона за рекордите на Гинес
Над 1500 автомобила изминаха 3 км в колона за рекордите на Гинес