Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Народното събрание не прие обща декларация за случая „Скриал“

Позицията на България по случая "Скрипал" провокира поредния словесен сблъсък в парламента между БСП и ГЕРБ.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:34, 30.03.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Народното събрание за сега няма да излиза с обща декларация по случая "Скрипал", за което настояваха от БСП. Как се стигна до тук? По време на парламентарния контрол лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с декларация, в която настоя НС да прекъсне своята работа, да се съберат председателите на парламентарните групи и да се вземе решение, в което НС да излезе с обща декларация по случая "Скрипал". БСП настояват България да играе ролята на посредник между ЕС и Русия по случая , както и да не изтегля своите дипломати, докато няма ясни и категорични доказателства.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че България категорично застава зад Великобритания и позицията на България трябва да следва евроатлантическата ни ориентация.

Все пак Народното събрание прекъсна своята работа. Лидерите на парламентарните групи се събраха да обсъдят този въпрос. Докато вървеше заседанието на председателския съвет, стана ясно какви са резултатите от съвета по сигурността към МС. След заседанието стана ясно, че НС няма да излиза с обща позиция.

Ето какво коментираха Цветан Цветанов и Корнелия Нинова за решенията от Съвета по сигурността и от днешното заседание на председателския съвет:

Корнелия Нинова, председател на БСП: Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата и фактите, да не се експулсират дотогава руски дипломати и да не се отзовават наши. Имаме нужда от истина, от доказателства. Не постигнахме съгласие за обща декларация, за което съжалявам, защото и националният интерес, и интересът на Европа изискваше българският парламент да има такава, още повече предложението ни е за принципни позиции.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Към настоящия момент със заявената позиция от министър-председателя не налага излизането с декларация от българския парламент. Ние в момента разчитаме на допълнителните доказателства, които ще се събират и позицията, която действително ще бъде надграждана на България. С днешната позиция на премиера Борисов, той оставя възможността при достатъчно допълнителни доказателства да имаме и промяна на позицията си относно отзоваването или изгонването на съответни представители на дипломатическата мисия на Русия.

След председателският съвет страстите утихнаха и сега НС продължава своята работа с редовния парламентарен контрол.

За българската позиция в дипломатическия скандал и решението на Съвета по сигурността разговаряха днес заместник външният министър Юрий Щерк и руският посланик у нас Анатолий Макаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ Безжичен интернет за всяко училище
Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ "Безжичен интернет за всяко училище"
Потребители могат да видят в интернет последствията от ядрен взрив
Потребители могат да видят в интернет последствията от ядрен взрив