НОВИНИ

Ще се засили ли недоверието между Пекин и Вашингтон?

Пекин все още няма официален коментар за американските удари в Сирия, но решението на президента Тръмп прекъсна внимателно подготвяната първа среща с китайския президент Си Цзинпин в Съединените щати. Пекин обръща особено внимание на формалностите и етикета на подобни разговори на най-високо равнище.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
11:29, 07.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Китайската страна все още не е оповестила официалната си позиция и най-вероятно няма да прави прибързани изявления. Въпреки това, наблюдатели коментират, че китайската делегация е била неприятно изненадана от неочакваното развитие на посещението.

Обявяването на въздушния удар срещу Сирия отвлича вниманието от основната цел на китайската страна. Стремежът на Пекин бе тази среща да представи президента Си като влиятелен световен лидер.

Китайската делегация се сблъска за първи път и с открития и прям маниер на президента Тръмп, който е диаметрално различен от внимателно подготвените речи на китайските политици.

Донлад Тръмп, президент на САЩ: Проведохме един дълъг разговор. Засега не постигнах нищо, абсолютно нищо. Въпреки това мисля, че се сприятелихме. Вярвам, че в дългосрочен план ще имаме много, много чудесни отношения и очаквам това развитие с нетърпение.

Едноличното решение на Тръмп има потенциални последици за усложненото положение на Корейския полуостров и в Южно-китайско море. Пекин избягва подобни едностранни действия, защото те са в пряко противоречие с китайската традиция да се вземат решения с широк консенсус. Вместо да успокои обтегнатите отношения между двете страни, срещата на най-високо равнище може би ще засили недоверието между Пекин и Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Никога не е обсъждано отпадане правото на глас на българи в чужбина
Официално: Никога не е обсъждано отпадане правото на глас на българи в чужбина
Българската баркентина Роял Хелена се отправя на 5-месечно плаване
Българската баркентина "Роял Хелена" се отправя на 5-месечно плаване