НОВИНИ

Срещата във Варна: Може ли да се говори за пробив в отношенията ЕС - Турция?

Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова заяви в Брюксел днес, че най-важната цел на срещата във Варна е била възстановяване и нормализиране на диалога между ЕС и Турция и тази цел е била постигната. Министър Павлова пристигна в Белгия директно от срещата в морската ни столица.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 27.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Не може да се говори за пробив в отношеията между Анкара и Брюксел. Точно обратното - в ЕС се подчертават именно различията. В този контекст се споменават думите на турския премиер, който също подчерта, че срещата във Варна едва ли ще доведе до различни отношения между ЕС и Турция. Знак е и отказът на съда в Одрин да освободи двамата гръцки войници.

Твърде е рано да се говори за пробив в отношенията между ЕС и Турция, коментира и експерт от Брюксел по Турция. Общата оценка е, че срещата е положителна стъпка и че диалогът, който беше замразен с месеци, е възстановен.

Аманда Пол - Център за Европейски политики, Брюксел: Мисля, че инициативата на България да проведе тази среща на върха беше много положителна. България и Турция са имали върхове и спадове в своите отношения, но, според мен, и за двете страни е важно да признаят това. България е пряк съсед на Турция и мисля, че от българска гледна точка, за страната ви е важно да има за съсед стабилна и просперираща Турция, която зачита европейските ценности. Мисля, че България остава сред страните, които продължават да подкрепят членството на Турция в ЕС.

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова също коментира срещата във Варна, като каза, че въпреки напрежението и разменените реплики преди това, тя е преминала в конструктивен тон.

Лиляна Павлова - министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Разбира се, имаме своите различия, но важното е, че благодарение на възстановения диалог вече говорим за провеждането на нова среща, вече говорим за конкретика, за това кои ще са следващите стъпки, за да адресираме темите, които стоят между нас и най-важното, което постигнахме - пълната подкрепа за това споразумението за бежанците да продължи да бъде изпълнявано.

Вижте още по темата в прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава неясен произходът на средствата за покупката на ЧЕЗ
Остава неясен произходът на средствата за покупката на ЧЕЗ
България е на челно място по загинали на пътя. Какви мерки ще се предприемат?
България е на челно място по загинали на пътя. Какви мерки ще се предприемат?