НОВИНИ

Стачка на лекари във Великобритания

Първата в историята на британското здравеопазване стачка на специализанти вече е факт. Млади доктори от цялата страна напуснаха днес работните си места за 8 часа. Младите лекари, които са близо една трета от медицинските работници на Острова, недоволстват срещу условията, заложени в новите им договори.

bnt avatar logo
от Теодора Гатева
21:26, 26.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
стачка лекари великобритания

Началото на работния ден за младшите лекари във Великобритания.

Броят на работните часове и заплащането са основните точки, по които специализанти и чиновници имат разногласия. Според източник от правителството Британската медицинска асоциация, организатор на стачката, се опитва да свали кабинета. Твърдение, с което протестиращите не са съгласни.


Никола Милър, специализант: Не е в наш интерес да се опитваме да сваляме правителства или да вземаме надмощие. Лекарите, които управляват Британската медицинска асоциация, работят в болници, знаят какво е да си на фронтовата линия и се опитват да наложат нещо, което ще работи на практика.

Според министъра на здравеопазването Джеръми Хънт, основания за протест липсват.

Джеръми Хънт, министър на здравеопазването: Преговаряме от над 3 години. Имали сме 75 срещи, за да се опитаме да решим случая, и вие знаете, че най-големият проблем е заплащането през почивните дни - препъни камъкът за цялото споразумение.


Премиерът Дейвид Камерън коментира, че предлаганият договор, в който е залегнало увеличение на заплащането с 13 и половина % е добър и не подкрепи стачните действия. Заради безпрецедентния протест само днес са били отложени близо 13 000 планови операции и повече от 100 000 посещения. Въпреки това социологическите данни сочат, че близо 57% от британците подкрепят стачката на специализантите, която продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за студ в 18 области на страната утре
Жълт код за студ в 18 области на страната утре
Нови протести заради пешеходен надлез в Пловдив
Нови протести заради пешеходен надлез в Пловдив