НОВИНИ

Стачка в Каталуния в подкрепа на отделянето от Испания

Демонстранти, които подкрепят отделянето на Каталуния от Испания, влязоха в сблъсъци с полицията, докато блокираха пътища и железопътни линии. Причината за протеста е съдебният процес срещу 12 сепаратистки лидери.

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 21.02.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Oбщата стачка е организирана от профсъюзи на работници и студенти. Официалните искания са за по-добра социална политика, 35-часова работна седмица и повишаване на минималната работна заплата.

В ядрото на протеста, обаче, е и гневът заради съдебния процес срещу сепаратиските лидери, които организираха референдум за независимоста на Каталуния.

Протестът беше подкрепен от сепаратистките партии и организации, но не и от големите профсъюзи. Организацията на работодателите осъди проявата като политическа - такъв тип стачки са забранени в Испания.

Демонстрантите блокираха магистрали край Барселона. Протестиращите замериха полицията с камъни. 12 служители на реда са с леки наранявания. Размирици имаше в центъра на града и по главните булеварди.

Паралелно с протестите тече делото срещу Жорди Санчес - бившия лидер на организацията "Каталунско национално събрание". Той е обвинен в подстрекаване към бунт и злоупотреба с държавни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК
НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК
Съдът отказа на роми от Войводиново да се върнат в незаконни постройки
Съдът отказа на роми от Войводиново да се върнат в незаконни постройки