Фермери заменят отглеждането на пшеница с лавандула. Страната ни продължава да е лидер в света по производство на лавандулово масло с рекорден добив от над 300 тона. Най-добрата реколта е в района на Добрич и Розовата долина. Жътвата вече започна и надеждата на производителите и тази година реколтата да е добра.
This is a modal window.
Според производителите на лавандулово масло големият ръст на добивите се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на етерично маслената култура и увеличаването на насажданията в различни краища на страната ни заради повишеното търсене на външния пазар.
Стефан Кожин - производител: И все повече фирми започват да правят крайни продукти, а и да изнасят суровина за Китай, също така суровината отива като масло и директно за Китай, доста голям и необятен пазар...
От асоциацията на етерично-маслени култури отчитат, че много земеделските стопани, са започнали да отглеждат лавандула, заради ниската изкупната цена на пшеницата.
Разширяването на лавандуловите насаждания ще зависи и от това каква ще бъде изкупната цена тази година. В момента на чуждия пазар тя варира от 70 до 90 евро за килограм лавандулово масло.
Стефан Кожин: Което е доста голяма амплитуда разлика, но се надявам че след края на кампанията цената ще се фиксира и ще си остане постоянна като прогнозите са ми към 80-75 евро.
Освен Китай засилен интерес към българското лавандулово масло има от Германия, Испания и Турция, защото продукта съдържа естествена съставка, която характеризира неговия аромат.
Зара Клисурова: Последната година търговците дори не търсят съответните протоколи и сертификати за качество, а съответно на база проба аромат изкупуваха лавандуловото масло.
Жътвата на лавандулата приключва до две седмици.