НОВИНИ

Стотици души бяха задържани по време на неразрешен протест в Русия

Бурен се оказа днешният празник за Русия! Страната чества Деня на държавния суверенитет. Стотици бяха задържани по време на неразрешен протест, с искане за наказания за полицаите, участвали в задържането на разследващия журналист Иван Голунов.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:51, 12.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Според официалните данни - 200, а според неправителствените организации - над 400, са задържаните по време на днешната демонстрация в Москва. Около 2000 души, повечето с тениски в защита на разследващия журналист Иван Голунов, се събраха и поискаха служителите на реда, участвали в задържането му, да получат наказания. Вчера полицията оттегли обвиненията, свързани с наркотици срещу него и нареди освобождаването му. Двама високопоставени представители на органите на реда ще бъдат уволнени заради случая, тече разследване и срещу редови полицаи.

Сред задържаните са опозиционерът Алексей Навални и множество журналисти, както от руски, така и от чужди медии.

Сергей Митрохин, член на партия "Яблоко": Дойдохме тук да кажем "Не". Хубаво е, че освободиха Иван Голунов, но това не е повод да се отпускаме и да седим по домовете си. В Деня на Русия сме длъжни да напомни на нашите власти, че Русия не им принадлежи, не е тяхна собственост и бащиния.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". От там заявиха, че именно това потъпкване на правата и свободите провокира подобни протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
72 души бяха ранени при протестите в Хонконг
72 души бяха ранени при протестите в Хонконг
Наесен започва нов проект за дуално образование
Наесен започва нов проект за дуално образование