НОВИНИ

Стотици граждани протестираха срещу план за разширяване на Варшава

С шествие в центъра на Варшава стотици граждани протестираха срещу план за разширяване на полската столица. Управляващата партия "Право и справедливост" иска към града да се включат 32 съседни общини. Има подозрения, че те преследват користни цели.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:48, 11.02.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света
стотици граждани протестираха план разширяване варшава

"Защитаваме демокрацията" скандираха хората, които са против разрастване на Варшава. Управляващите от "Право и справедливост" поясняват, че включването на кварталите ще им осигури развитие. Те ще се свържат със столицата, която осигурява работа, образование и развлечения за региона.

Противниците на плана изтъкват, че той ще лиши местните власти от правомощия да вземат решения, а основна цел на управляващите е да добият контрол върху Варшава на местните избори догодина. Повечето избиратели в столицата подкрепят опозиционната партия "Гражданска платформа", а "Право и справедливост" се радват на подкрепа в предградията. В протеста участва Комитетът за защита на демокрацията, създаден по време на кризата с функционирането на Конституционния съд. В крайна сметка управляващите обещаха да предоставят плана за обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметров шофьор беше прострелян в столичния квартал Надежда 4
Таксиметров шофьор беше прострелян в столичния квартал "Надежда 4"
Състезание по търкаляне на бурета в Сухиндол
Състезание по търкаляне на бурета в Сухиндол