НОВИНИ

Стотици хиляди се включиха в марша за независимост в Деня на Каталуния (СНИМКИ)

В Барселона стотици хиляди се включиха в шествие, посветено на националния празник на Каталуния - Ла Диада.

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 11.09.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Освен че отбеляза събитието, маршът имаше за цел да популяризира противоречивия референдум за независимост, който трябва да се проведе на първи октомври. От години Каталуния настоява да се отдели от Испания. В началото на септември местното правителство прие закон за плебисцита.

Конституционният съд в Мадрид обаче го обяви за незаконен, а според правителството инициативата противоречи на конституцията на Испания. Това допълнително изостри отношенията между Барселона и Мадрид.

Въпреки това днес испанският премиер - Мариано Рахой, поздрави каталунците за празника им. Безпокойство за референдума изразиха и в Брюксел - в писмо председателят на Европарламента Антонио Таяни пише, че всяко нарушение на основния закон на страна-членка е нарушение и на правните рамки на целия съюз.

От 2012 този ден се използва от сепаратистите за натиск за създаване на независима държава.

„Остават 20 дни и мобилизацията, която породи този процес, остава непокътната”, казва каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Демонстрантите ще образуват голяма буква „Х” в центъра на Барселона, за да представят знака, с който каталунците ще отбележат на бюлетините желанието си за независимост.

Ако привържениците на независимостта са мнозинство на референдума, регионалното правителство обеща да обяви независимост до 48 часа и да започне изграждането на отделна държава.

Проучване на каталунския център за изследване на общественото мнение през юли показа, че 41,1% са за независимост, а 49,9% са против. Около 70 на сто от анкетираните искат да се проведе референдум, за да се реши въпросът веднъж завинаги.

Въпросът за независимостта противопоставя селските райони, които са „за” независимостта, на урбанизираните градски центрове като Барселона, които предпочитат да останат в състава на Испания.

Каталуния, която е голяма колкото Белгия и има 7,5 млн. население, свой език и обичаи, вече се ползва от значителни права в образованието и здравеопазването.

Автономната област заема площ от 32 114 кв.км. От тях около 12,2 % са имигранти от други страни. Граничи с испанските автономни области Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север.

Каталуния се състои от 4 провинции: Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високо индустриализираните райони в страната и Европа. /

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Чолаков беше избран за председател на ВАС
Георги Чолаков беше избран за председател на ВАС
Без преработватели на винени сортове грозде по подмярка 4.2
Без преработватели на винени сортове грозде по подмярка 4.2