НОВИНИ

Управляващата партия в Русия потвърди статута си на частичните местни избори

Партията на руския президент Владимир Путин - "Единна Русия", удържа победа на състоялите се частични местни избори в Русия, но независимата либерална опозиция отбеляза за първи път пробив в Москва. Наблюдателите дори заговориха за малка общинска революция в руската столица. Какви сигнали дава местният вот в Русия само месеци преди президентските избори - вижте в материала на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:04, 11.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Руснаците гласуваха без оосбен ентусиазъм на частичните местни избори в 82 от общо 85 руски региона. Активността беше по-ниска в сравнение с предишния вот навсякъде, включително и в 16-те региона, където се избираха губернатори.

В градчето Касимов в Рязанска област, например, хората се надяват на по-добро, но някои не крият недоверието си към политиците.

Татяна, жител на Касимов: "Не вярвам на никого. Всички дават обещания, а после си пълнят собствените джобове. Животът става все по-лош и по-лош."

Всичките губернаторски места бяха спечелени от партията "Единна Русия". Сред тях най-западната Калининградска област вече има най-младия губернатор в историята на Русия - 30-годишен държавен чиновник. А начело на Ярославска област ще бъде бившият телохранител на президента Путин Дмитрий Миронов.

В Москва, където се гласуваше само за районни общински съвети, активността беше под 15 на сто.

Владимир Берко, жител на Москва: "Гласувахме за кандидати, които ни посетиха лично, дойдоха в дома ни. Те са загрижени за нас, обещават да променят живота ни. Надяваме се, както винаги".

В Москва за първи път несистемната либерална опозиция спечели общо повече от 260 места в общинските съвети, включително в 10 централни района. Сред тях е и този, където гласува президентът. Сред спечелилите са популярни са граждански активисти като съратника на убития Борис Немцов - Иля Яшин.

Кремъл коментира резултатите от вота в страната като доказателство за подкрепата за "Единна Русия". Според анализатори 7 месеца преди президентските избори идния март Кремъл се опитва да подмладява политическите елити в регионите и ще трябва да се съобразява с намаляващото внимание на руснаците към политиката за сметка на икономическите им проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влошено качество на водата в четири села край Варна
Влошено качество на водата в четири села край Варна
Нов пожар в завода за отпадъци край Шишманци
Нов пожар в завода за отпадъци край Шишманци