НОВИНИ

Стотици се поклониха пред паметта на полковник Борис Дрангов край Петрич

В петричкото село Дрангово тържествено отбелязаха 145 години от рождението и 100-годишнината от смъртта на легендарния български военноначалник полковник Борис Дрангов. Той е бил командир на Пети пехотен Македонски полк по време на Първата световна война. Известен е като велик военен педагог, а със своя скромен и отдаден на родината живот е останал светъл пример за всеки български патриот.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
15:00, 26.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Много хора се събраха в черквата в село Дрангово, където рано сутринта бе отслужена литургия в памет на загиналите български войни за свободата и обединението на отечеството. Точно в 12 часа на обяд зазвъняха и камбаните на всички храмове в района.

Стотици родолюбци, граждани, военни и политици се поклониха пред паметта на полк. Борис Дрангов при военния паметник „Дрангова чешма”, издигнат по негова инициатива в памет на загиналите от полка.

Димитър Бръчков, кмет на община Петрич:
„Важно е да помним и почитаме паметта на героите загинали за свободата и обединението на България, защото това означава, че уважаваме нашата нация.”
Неврокопския митрополит Серафим:
„Ако помним и се вглеждаме в това, което е минало преди нас, ние ще знаем какво да правим занапред.”

Когато говорим за Първата световна война, историците казват, че не можем да пропуснем нито един български полкови командир в нашата армия, още по-малко Дрангов и то в качеството му на военен възпитател.

Красимир Узунов, историк и журналист:
„Когато говорим на 26 май, точно 100 години след смъртта му, винаги трябва да си спомняме „Бъди възторжен идеалист, смел до безумство, честен до самопожертване, но влюбен в България до фанатизъм!”

В Петрич за първи път бе представена и книгата на Красимир Узунов, посветена на Борис Дрангов и Скопската школа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметната палата публикува отчетите на партиите, участвали в изборите
Сметната палата публикува отчетите на партиите, участвали в изборите
Президентът Румен Радев беше приет от папа Франциск
Президентът Румен Радев беше приет от папа Франциск