НОВИНИ

Сътрудничеството между НАТО и ЕС е основна тема на срещата на външните министри

Сътрудничеството между НАТО и ЕС ще бъде основна тема на започващата утре в Брюксел двудневна среща на министрите на външните работи от алианса. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

bnt avatar logo
от БТА
13:13, 05.12.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света
сътрудничеството нато основна тема срещата външните министри

Той отбеляза, че министрите ще приемат над 40 мерки, свързани с общата работа на двете международни организации. Столтенберг отбеляза, че очаква догодина в Брюксел новоизбрания президент на САЩ, Доналд Тръмп, за заседание на държавните и правителствените ръководители от НАТО.

"Важното е, че ще има такава среща, а темите и датите ще бъдат уточнени допълнително, вероятно след встъпването на Тръмп в длъжност", поясни Столтенберг.

По думите на генералния секретар, присъствието на НАТО в Афганистан е израз на решимостта на държавите от пакта за борба с тероризма. Столтенберг добави, че догодина в Афганистан остават 13 000 бойци на алианса.

Той съобщи, че тази седмица ще заседава комисията НАТО - Украйна. Столтенберг добави, че се поддържа контакт с Москва, за да бъде определен дневен ред на следващо заседание на Съвета НАТО - Русия.

"Продължаваме да търсим по-конструктивни отношения с Москва, заяви генералният секретар. В отговор на въпрос той уточни, че сближаването между Анкара и Москва не е в противоречие с членството на Турция в НАТО. Призовах за пряк диалог Анкара-Москва", отбеляза генералният секретар.

Той изрази удовлетворение от работата на Съвета на Европа по отношение на последиците от опита за преврат в Турция. Миналата седмица комисарят по правата на човека към Съвета на Европа критикува остро Анкара и призова турските власти да разследват нарушенията при анти-терористичните операции в югоизточната част на страната.

Столтенберг днес потвърди, че турски офицери, акредитирани доскоро в НАТО, са потърсили закрила в държави от алианса, след като са били отзовани. Всяка държава от пакта сама определя представителите си в НАТО, турски офицери бяха изтеглени и получих уверенията, че ще бъдат изпратени заместници.

"Турция има правото да преследва участниците в проваления опит за преврат, в съответствие с върховенството на закона. Турция е ключов партньор, особено заради стратегическото си разположение, важна е за НАТО и за Европа, изправена е пред много предизвикателства", коментира Столтенберг.

Той изрази очакването властите в Черна гора да продължат пътя към членство в алианса, но поясни, че този процес ще завърши с ратификацията на протокола за присъединяване, подписан наскоро.

"Очаквам и разчитам новото черногорско правителство да продължи курса към членство. Напълно убеден съм, че новият премиер ще направи необходимото за запазване на посоката. Не мога да кажа кога страната ще стане пълноправен член, очаквам съюзниците да не се бавят с ратификацията, това зависи от националните парламенти", посочи Столтенберг.

Той коментира, че изходът от референдума в Италия е част от демократичен процес.

"Това няма да промени мястото на Италия в НАТО, страната остава ключов съюзник", заяви Столтенберг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов занесе на главния прокурор сигнали за нарушения на референдума
Слави Трифонов занесе на главния прокурор сигнали за нарушения на референдума
Гръцката полиция откри куфар със 149 самоделни бомби в центъра на Атина
Гръцката полиция откри куфар със 149 самоделни бомби в центъра на Атина