НОВИНИ

Световни класации: Икономическата среда в България се подобрява, но много бавно

Страната ни пада с 12 позиции в традиционната класация на списание „Форбс“ за най-добри за бизнес държави. По-лоша оценка по този показател получаваме и от Световната банка. По-добри са резултатите ни за пътища, интернет и стандарт на живот.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:52, 03.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Икономическата среда в България се подобрява, но с много бавни темпове. Това е изводът на Българска търговско-промишлена палата, които обобщават мястото на България в световните бизнес класации. Според канадския институт „Фрейзър" има напредък в икономическата свобода в България.

Валери Байрактарски от Благоевград се занимава с частен бизнес от близо 30 години и никак не е съгласен с изводите на канадския институт:

Икономическа свобода няма. Може да има свобода икономическа, но в големите градове. В малките градове няма просперитет и свобода няма. Бизнес няма, не.То не може да покриеш разходите, не бизнес да правиш.

Мнението му потвърждава списание „Форбс“, които ни поставят на 46 място сред 153 държави по бизнес климат и на 64 място по корупция.

;

Световната банка също ни дава по-лоша оценка.

Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата: Да вземем само един елемент - издаването на разрешения в областта на електросвързването в електропреносната система. Ние сме на 140-то място, което е смешно за една страна членка на Европейския съюз.

В същото време оценката ни за логистични услиги, които улесняват бизнеса, е с 20 позиции по-висока.

Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата: Подобряване на пътната инфраструктура, да има по-добра интернет връзка в страната. Всичко това допринася за една по-добра логистична среда.
;

Според ООН имаме добра подготовка за електронно правителство и стандартът на живот у нас се подобрява.

Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата: В първата част за готовността за електронно правителство сме силно надценени. Съпротивата на администрацията е сериозна, но без напредък в областта на електронното правителство няма да има сериозни инвестиции.

А според „Economist“ и организацията International Transparancy демокрацията у нас се е влошила и има повече корупция и по-малка е бюджетна прозрачност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни основателят на оркестър София Димитър Симеонов - Мончо
Напусна ни основателят на оркестър "София" Димитър Симеонов - Мончо
Мъж почти замръзна на Витоша, след като не са го пуснали в заслона на Черни връх
Мъж почти замръзна на Витоша, след като не са го пуснали в заслона на Черни връх