НОВИНИ

Свищов - първият освободен български град

Поглеждаме по-назад във времето - в далечната 1877 година, от която всъщност започва историята на нашето Освобождение. След като Русия обявява поредната война на Турция, след два месеца усилена подготовка, 27-ми април руски войници и генерали преминават през Румъния и стъпват на свищовския бряг - в местността Текир Дере. Така Свищов става първият освободен български град.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:41, 03.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

На 27 април 1877 година Русия обявява война на Турция, след като Априлското въстание е жестоко потушено, а последвалата Цариградска конференция търпи неуспех. След два месеца от местността „Текир дере" в Свищов започва историята на българското Освобождение.

Маргарита Дончева - общественик: „Ние сме следовници на тези хора, които са посрещнали първи братята освободители в лицето на всички руски, финландски румънски украински войски и всички български опълченци, които са започнали своя поход освободителен точно тук, от Текир дере в местност."

За хората в Свищов днес най-свещеното място е брега на Дунав, откъдето преди 140 години тръгва победния ход на руската армия.

Васил Филев - студент: „Разбира се, че сме горди. По традиция всяка година сме там, поднасяме венци и букети."
Маргарита Дончева, общественик: „И с цялата си историческа гордост на първия освободен град, на град на толкова много неща само по себе си е достатъчна причина за да носим това самочувствие и това самосъзнание."

В местността Текир Дере в Свищов се съхранява и една най-богатите музейни сбирки, посветени на 3 март. Вътре са поместени десетки снимки, документи и реликви на опълченците, които разказват за тежкия и труден начин, по който е извоювана свободата на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертви на бурите в САЩ, хиляди полети са отменени
Жертви на бурите в САЩ, хиляди полети са отменени
Заради тържествата за 3 март МВР е създало временна организация на движението
Заради тържествата за 3 март МВР е създало временна организация на движението