НОВИНИ

Над 40% от журналистите оценяват свободата на словото у нас като "лоша"

Над 40% от журналистите у нас оценяват свободата на словото в България като "лоша", а близо 30% като "много лоша". Това сочат резултатите от четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото от Асоциацията на европейските журналисти-България. Тази година то е под мотото "Журналистика без натиск". Днес бе представен и доклад за условията на труд и развитието на журналистическата професия, изготвен съвместно с екип на Фондация "Медийна демокрация".

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:18, 17.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

"Голямото завръщане на политическия натиск" - така над 200 журналисти, участвали в проучването, усещат медийната среда през 2017 г.. Двама от всеки трима заявяват, че знаят за случаи на оказван натиск върху техен колега. А 92 % вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление.

Илия Вълков - журналист и член на АЕЖ-България: Основен герой са отново политиците, които според участниците в анкетата имат най-голямо влияние в определяне на медийния дневен ред.

За голямо съжаление все по-често журналистите са подлагани на различни форми на натиск - и външен, и вътрешен натиск.

Заплахи, изнудване, разпространение на клевети - така, според изследването, политици, държавни и общински институции повлияват на редакционните решения. Следствие от това е автоцензурата.

Орлин Спасов - Фондация "Медийна демокрация": Дори няма нужда някой да им казва какво да пишат, те както сами казват - ние си знаем как да реагираме в една или друга ситуация.

Независимата журналистика е важна за обществото и следва да бъде подкрепена.

Илия Вълков - журналист и член на АЕЖ-България: Идеята е да обърнем внимание на проблемите в медиите като обществени проблеми, защото те са част от общото ни разбиране за това дали искаме да живеем в демократично общество.
Орлин Спасов - Фондация "Медийна демокрация": Има медии, които са относително независими, като такива ние виждаме преди всичко обществените медии през последните години, които се оказаха все пак един остров, в който политическите влияния, не проникват с такава сила, както в повечето частни медии.

За поредна година монополизирането на медийната среда и непрозрачната собственост са откроени като най-проблемните сфери от анкетираните журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Ще увеличим средствата за психолози и педагогически съветници
Красимир Вълчев: Ще увеличим средствата за психолози и педагогически съветници
Филип Попов, БСП: След КСНС, като че ли корупцията остава
Филип Попов, БСП: След КСНС, като че ли корупцията остава