Телефонен разговор дава надежда за търговско споразумение между САЩ и Китай

Телефонен разговор между китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Доналд Тръмп в петък добави нов тласък към първата фаза на търговското споразумение и може да означава, че подписването на дългоочакваната сделка може да е предстоящо, заявиха няколко изтъкнати китайски експерти, цитирани от китайското англоезично издание "Global Times".

от Агенция "Фокус"
17:40, 21.12.2019
Чете се за: 01:30 мин.
По света
телефонен разговор дава надежда търговско споразумение сащ китай

"Телефонният разговор показа, че двамата лидери придават голямо значение на първата фаза на търговското споразумение и вярвам, че двете страни ще подпишат споразумението много скоро", каза Вей Джангу, бивш високопоставен търговски служител, пред "Global Times", отбелязвайки, че е "напълно възможно" сделката да бъде подписана през януари.

По време на телефонното обаждане Си и Тръмп похвалиха първата фаза на търговското споразумение, според информационната агенция Xinhua. Си отбеляза, че споразумението е от полза за Китай и САЩ, както и за целия свят, съобщи Xinhua.

Китайски и американски служители постигнаха съгласие по текста на търговската сделка от първа фаза и работиха по окончателните подробности, включително правен и преводен преглед на споразумението. Двете страни обаче не са определили времето, мястото и формата на подписването на споразумението, въпреки че някои в САЩ предполагат, че сделката може да бъде подписана през януари. Има и смесени сигнали за търговското споразумение от САЩ, където някои описват сделката като загуба за страната.

На толкова критичен етап е важно, че двамата лидери проведоха разговора, за да покажат "политическа готовност на най-високо ниво" да продължат напред със сделката, каза Хе Вейвен, член на изпълнителния съвет на Китайското дружество за изучаване на Световната търговска организация и бивш държавен търговски служител.

Той също така отбеляза, че двете страни все още трябва да "доизпипат" сделката и все още съществува несигурност по отношение на подписването на търговско споразумение от първа фаза, позовавайки се на предишни промени в последната минута от страна на САЩ.

Въпреки това, дори ако двете страни подпишат споразумението, това не означава, че напрежението между двете страни внезапно ще се изпари поради нарастващата враждебност на САЩ към Китай, особено по време на изборите, аргументират се няколко експерти на годишната конференция на "Global Times" в Пекин.

"По време на всякакви избори американските политици биха критикували Китай, но наблюдаваме увеличаване на честотата, нивото и пропагандата по време на всеки следващ изборен цикъл", каза един от експертите на конференцията и добави, че Китай вероятно ще остане "въображаем съперник" за САЩ в обозримо бъдеще.

Ян И, пенсиониран вицеадмирал от Военноморските сили на Китайската народна армия, също отбеляза, че докато американските вътрешни проблеми и партизански борби доминират заглавията в изборния цикъл, между двете основни политически партии в САЩ има консенсус по отношение на твърда позиция спрямо Китай.

"Най-общо казано, ние трябва да поддържаме трезва глава относно отношенията между Китай и САЩ. Не можем да бъдем прекалено оптимистични, но това също не е краят на света," каза Ян, "стига Китай да не направи стратегическа грешка, дори десет държави като САЩ няма да успеят да сразят Китай“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рамуш Харадинай: Мини Шенген цели да премахне косовските мита за Сърбия
Рамуш Харадинай: "Мини Шенген" цели да премахне косовските мита за Сърбия
Балкански лидери са категорични, че членството в ЕС няма алтернатива
Балкански лидери са категорични, че членството в ЕС няма алтернатива