НОВИНИ

Темата за Иран - акцент на срещата за сигурността в Близкия Изток

Темата за Иран доминираше на тристранната среща по проблемите на сигурността в Близкия Изток, която се проведе в Йерусалим. В нея участваха съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, шефовете на Съветите за национална сигурност на Русия и Израел - Николай Патрушев и Меир бен Шабат, както и премиерът Бенямин Нетаняху. Под знака на Иран премина и темата за Сирия. Днес Техеран осъди новите американски санкции, а президентът Тръмп предупреди, че всеки удар по американска цел ще бъде посрещнат със съкрушителна сила.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:09, 25.06.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Срещата в Йерусалим беше наречена безпрецедентна и наистина е първата в този формат. В изявленията си участниците избегнаха различията по Сирия. Премиерът Нетаняху посочи, че Израел ще парира иранските атаки от нейната територия, а прогонването на иранските сили от Сирия е обща цел и това ще направи Близкия изток по-стабилен.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Ние тримата искаме да видим мирна и стабилна Сирия. Имаме за цел да постигнем и нещо по-сериозно - всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г, да напуснат страната.

Николай Патрушев каза, че Иран е партньор на Русия, но той разбира и опасенията на Израел.

Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за национална сигурност: Русия и Иран имат общи планове за борба с тероризма. Водят се съвместни мероприятия. Разбираме загрижеността на Израел и искаме заплахите да се премахнат. Това е важно за нас - в Израел има два милиона рускоговорящи.

Ден след като Вашингтон затегна санкциите срещу Техеран, съветникът на Доналд Тръмп отправи своеобразна покана за диалог.

Джон Болтън, съветник по националната сигурност в Белия дом: Президентът държи отворена вратата за истински преговори за цялостно и проверимо премахване на ядрената оръжейна програма на Иран, на системите за балистични ракети, на подкрепата за тероризма и друго зловредно поведение по света. Иран трябва просто да влезе през тази отворена врата.

Днес иранският президент Хасан Рохани реагира остро на новите санкции, които включват върховния водач Али Хаменей, а скоро и външния министър Зариф.

Хасан Рохани, президент на Иран: Действията на Белия дом означават, че те са умствено изостанали. Нали казахте, че искате да преговаряте? Ако това е вярно, нямаше да налагате санкции на нашия външен министър.

От Техеран обявиха, че на 7 юли Иран ще ограничи още спазването на задълженията си по ядрената сделка. Новите американски санкции затварят за постоянно пътя пред дипломацията, пише британската преса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в бързия влак Варна - София, няма пострадали пътници
Пожар в бързия влак Варна - София, няма пострадали пътници
Огнян Златев ще ръководи представителството на ЕК в Хърватия
Огнян Златев ще ръководи представителството на ЕК в Хърватия