НОВИНИ

Тестват новите критерии за спешност в "Спешната помощ"

В центровете за Спешна медицинска помощ от днес започна тестването на новата, т.нар. триажна система, която трябва да прецизира спешните обаждания на телефон 112. Медицински лица ще провеждат кратко интервю, с което да определят степента на спешност за всеки отделен случай. С въвеждането на тази система се очаква екипите на Спешна помощ да пристигат по-бързо до пациентите.

bnt avatar logo
от С.Попхристов, С.Илиев
17:51, 16.11.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На тел 112 от днес хората могат да подават сигнали за инциденти,да потърсят спешна медицинска помощ като трябва да отговарят на въпроси ,които могат да бъдат от три до 20. От координационната централа в Благоевград казват, че служителите са добре обучени и могат още на втория въпрос да разберат за какъв случай се търси помощ .

Марин Вълков, фелдшер:
"Медицинското лице, което е в Районната координационна централа има задачата и задължението освен въпросите, които се отнасят до това какво е състоянието на пациента, да даде и съвет на този, който подава сигнала какво да правят до пристигане на екипа".

Според медиците най-важната информация, която трябва да предоставят пациентите е какво се е случило , къде се намират и колко души са пострадали. Ако обаче сигналът е за безпомощен човек, операторът пита в съзнание ли е, има ли проблеми с дишането и др. подобни, за да може да определи за какъв вид спешност става въпрос.

Здравака Илиева, оператор в Районен координационен център - Благоевград:
"Трябва да знаят всички зрители, че когато се обадят на тел 112 и когато вече имат интервю с ркц - оператор, трябва да знаят , че докато провеждат интервюто вече екип пътува към тях. Много важно е да не се изнервят и да отговарят на въпросите, защото ние държим връзка и с пътуващия екип.

Кодовете в новата система са - червен за пациентите, които имат нужда от животоспасяваща помощ, а линейката ще стига до 8-мата минута. До 20 -тата минута ще се изпраща линейка при жълт код - за относителна спешност за пациенти с потенциална опасност за живота и от 20-та до 120-та минута когато симптомите при хората не представляват опасност за живота им. Новата система в спешните центрове в страната ще бъде тествана в продължение на половин година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открит урок по планинарство на хижа Беласица
Открит урок по планинарство на хижа Беласица
Марин льо Пен показа кандидат-президентския си щаб
Марин льо Пен показа кандидат-президентския си щаб