НОВИНИ

Арестуваха десетки мафиоти от Ндрангета

Тежък удар срещу калабрийската мафия Ндрагета - близо 90 членове на групировката бяха арестувани при мащабна координирана полицейска акция. Мафиотите са задържани на територията на Италия, Германия, Белгия и Холандия, арести има и в Латинска Америка. Акцията продължила близо 3 години, а при днешните арести са иззети огромни суми и количества наркотици.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:32, 05.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

2 млн. евро, 4 тона кокаин, 130 кг. екстази и близо 90 арестувани мафиоти. Такава е равносметката от проведената днес координирана полицейска акция с кодовото име "Полино". През 2016 г. Европейската мрежа за съдебно сътрудничество - Евроджъст, получава информация за клетки на италианската мафиотска структура Ндрагета, действащи на два континента.

Операцията по задържане на мафиоти протича едновременно в Германия, Белгия, Холандия, Италия и части от Латинска Америка.

Филипо Спиеца, вицепрезидент на Евроджъст: Благодарение перфектната координация между службите на отделните държави, можем да заявим, че днес нанесохме тежък удар срещу една от най-могъщите престъпни групировки в света.

Италиански ресторанти и дори щандове за сладолед са служели като параван за разпространението на наркотици и за пране на пари. В Холандия част от стоката потегляла към други части на Европа, прикрита като пратки цветя. В Германия разбиват автосервизи, където в тайници криели дрога, предназначена за износ.

Петер Хенцлер, заместник-директор на германската федерална полиция: Схемата е следната - членове на групировката купували стока от Южна и Централна Америка. На две от големите пристанища - в Ротердам и Антверпен, наркотиците се разпределят за различни европейски държави.

Ндрангета е групировка с подчертано фамилна структура, концентрирана в италианската област Калабрия, но действа и на територията на други държави, включително и в Източна Европа. В структурите ѝ работят близо 6000 души. Смята се, че калабрийската мафия контролира около 80% от пазара на кокаин в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В дните с мръсен въздух: Деца с дихателни проблеми могат да не ходят на училище
В дните с мръсен въздух: Деца с дихателни проблеми могат да не ходят на училище
Остават блокадите по френските пътища, макар и частични
Остават блокадите по френските пътища, макар и частични