НОВИНИ

Камерната опера в Благоевград остава без солисти

Причината е преструктурирането, което предвижда ръководството на културната институция. Тримата солисти получиха предизвестията си за съкращение минути преди да изнесат последния си концерт пред благоевградската публика. От община казаха, че промените няма да нарушат работата на културната институция и тя категорично няма да бъде закривана.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:30, 05.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Хората, които ще бъдат съкратени твърдят, че културната институция не може да функционира без солисти, защото не би се наричала опера, а оркестър. Като сериозен проблем те посочиха липсата на достатъчно финансиране.

Добромир Момеков, солист: Не се се отпускаха средства за направата на нови постановки.
Според Вас върви ли се към едно закриване на операта?
- Абсолютно това е началото на края.
Борис Тасков, солист: Няма как да има оперен театър без певци и хорът зад сцената - сценографи, осветители, художници и т.н. Може би по-скоро това се превръща във филхармонично дружество.
Теодора Петрова: Ако ние продавахме домати, чушки - вероятно трябваше да се очакват приходи от нас. Няма ние как да върнем същите пари, които и са дали. Може би има начин, но трябва да има добър мениджър.

Според солистите наемането на гост изпълнители, само ще утежни финансовото състояние на операта.

Манол Стоянов, художник в камерна опера Благоевград: Цялостната политика на ръководството от 4 години насам е към едно съсипване на музикално - естетичната част, което е нашата основна работа.

От общината казаха, че преструктурирането няма да попречи на нормалното функциониране на операта и се търсят варианти за привличането на по-голяма публика.

Христина Шопова, зам. кмет по хуманитарните дейности в община Благоевград: Говорейки със съюза на музикантите в България и синдикатите разговаряхме, че трябва да се търсят нови фирми, за да може Камерна опера да е и по-мобилна и по-продаваема, за да може да привлече повече публика.

В момента служителите в операта получават минимална работа заплата, съкращенията ще дадат възможност да бъдат увеличени възнагражденията, твърдят от община Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Фараонско дефиле
ДРУГИТЕ новини: Фараонско дефиле
Финансовата помощ за хората с увреждания вече е обвързана с линията на бедност
Финансовата помощ за хората с увреждания вече е обвързана с линията на бедност