НОВИНИ

Остават блокадите по френските пътища, макар и частични

Решението на правителството да замрази увеличаването на акцизите на горивата не задоволи протестиращите. Президентът Еманюел Макрон с призив за успокояване на ситуацията. А подготовката за планирания на 8 декември - събота, мащабен протест, вече е в ход.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:11, 05.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Закъсняло - така нарекоха решението на кабинета "Филип" протестиращите "жълти жилетки". Те частично освободиха пътищата към рафинериите, въпреки че все още има бензиностанции без гориво. Демонстрантите се аргументират, че дори и да не бъде повишен налогът върху горивата, се очакват нови данъци.

Ксавие, работник: Обявеното от премиера не ни задоволява, защото и сега трудно свързваме двата края, и проблемите в края на месеца са налице. Има твърде много данъци - за горива, за електроенергия, за всичко!

Според говорителя на френското правителство - Бенжамен Гриво обаче, действията на властта са ясно послание към хората, че са чути и че с исканията им ще се съобразят, и от името на президента Макрон призова към спокойствие и отговорност.

Бенжамен Гриво, говорител на френското правителство: В този контекст президентът призова към мобилизиране на всеки от членовете на правителството. Той настоя всички участници в процеса да бъдат отговорни. Президентът поиска политическите сили и синдикатите да отправят ясен и недвусмислен призив към спокойствие. И прикани за уважение към държавността.

Гриво обяви, че от януари редица данъци няма да бъдат повишени, както беше планирано. И допълни, че ще бъде преразгледан и спорният данък "богатство". Тръгнал като амбициозен проект за облагане на хората с възможности, беше сведен само до налози върху скъпи имоти. А Еманюел Макрон си спечели прозвището "президентът на богатите". А колко всъщност е ядосал хората Еманюел Макрон си пролича след посещението му в един от най-пострадалите от протестите район.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха десетки мафиоти от Ндрангета
Арестуваха десетки мафиоти от Ндрангета
Карина Караиванова ще е представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР
Карина Караиванова ще е представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР