ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Цената на агнешкото в Благоевград няма да се повишава за Великден

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Цената на агнешкото месо в Благоевград няма да се повишава около Великден. В магазините килограм се продава между 11 и 15 лева. За да спестят пари обаче, много хора купуват живи агнета от стопанствата в региона. Стефан Стоев от благоевградското село...

Цената на агнешкото в Благоевград няма да се повишава за Великден

Цената на агнешкото месо в Благоевград няма да се повишава около Великден. В магазините килограм се продава между 11 и 15 лева. За да спестят пари обаче, много хора купуват живи агнета от стопанствата в региона.

Стефан Стоев от благоевградското село Айдарово продава агнета на животинския пазар от години. Очаква продажбите следващия месец да се увеличат в пъти, защото Великден и Гергьовден са само през няколко дни и затова много хора ще си купят живи агнета.

Килограм агнешко живо тегло от животинския пазар или близките до Благоевград стопанства струва около 6 лева, което е два пъти по-малко от цената в магазина. Така едно агне излиза около 180 лева. Според хората по външния вид на агнето може да се определи и вкусът на месото.

Според експертите обаче купуването на агнешко месо от частни стопанства крие рискове. Проверките на Българската агенция по безопасност на храните в Благоевградско показват, че именно продажбата на месо на нерегламентирани места е сред най-честите нарушения в дните около Великден.

„Унищожаваме го, тъй като това е с неизяснен произход, не е минало през кланица, не е прегледано животното от ветеринар, затова пристъпваме към тази процедура”, заяви д-р Калина Милушева – отдел „Контрол на храните” в ОДБХ-Благоевград.

Д-р Милушева допълни, че свежото месо се разпознава лесно още на пръв поглед - не трябва да има силно просъхнала коричка, специфичен аромат и не трябва да лепне при допир.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?