Цената на агнешкото месо в Благоевград няма да се повишава около Великден. В магазините килограм се продава между 11 и 15 лева. За да спестят пари обаче, много хора купуват живи агнета от стопанствата в региона. Стефан Стоев от благоевградското село...
Цената на агнешкото месо в Благоевград няма да се повишава около Великден. В магазините килограм се продава между 11 и 15 лева. За да спестят пари обаче, много хора купуват живи агнета от стопанствата в региона.
Стефан Стоев от благоевградското село Айдарово продава агнета на животинския пазар от години. Очаква продажбите следващия месец да се увеличат в пъти, защото Великден и Гергьовден са само през няколко дни и затова много хора ще си купят живи агнета.
Килограм агнешко живо тегло от животинския пазар или близките до Благоевград стопанства струва около 6 лева, което е два пъти по-малко от цената в магазина. Така едно агне излиза около 180 лева. Според хората по външния вид на агнето може да се определи и вкусът на месото.
Според експертите обаче купуването на агнешко месо от частни стопанства крие рискове. Проверките на Българската агенция по безопасност на храните в Благоевградско показват, че именно продажбата на месо на нерегламентирани места е сред най-честите нарушения в дните около Великден.
„Унищожаваме го, тъй като това е с неизяснен произход, не е минало през кланица, не е прегледано животното от ветеринар, затова пристъпваме към тази процедура”, заяви д-р Калина Милушева – отдел „Контрол на храните” в ОДБХ-Благоевград.
Д-р Милушева допълни, че свежото месо се разпознава лесно още на пръв поглед - не трябва да има силно просъхнала коричка, специфичен аромат и не трябва да лепне при допир.
Мръсен въздух в София: И днес в градския транспорт се пътува със зелен билет
САЩ задържаха втори танкер на Венецуела, според Каракас е акт на пиратство