НОВИНИ

Ципрас отива в Скопие на 2 април

В Скопие се готвят да посрещнат за първи в историята на суверенна и независима Република Северна Македония премиер на съседна Република Гърция. На 2 април Алексис Ципрас ще направи посещение в северомакедонската столица.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
15:29, 29.03.2019
8468
Чете се за: 02:28 мин.
Истории
ципрас отива скопие април

Във вторник, 2 април, начело на голяма бизнес-делегация гръцкият премиер и лидер на управляващата сега в Атина политическа партия СИРИЗА - Алексис Ципрас, ще направи посещение в Република Северна Македония. Откакто с референдума на 8 септември 1991 г. Македония се откъсна от някогашната Титова Югославия и се обяви за суверенна и независима държава, това ще е първата визита на гръцки премиер в Скопие.

Вероятно заради това домакините лепят етикета“ историческо“ на предстоящото посещение на Ципрас край Вардар. Прави са да очакват нови хоризонти за развитието на отношенията между двете държави, които превъзмогнаха своя десетилетен ирационален спор за името на Македония, договориха се да развиват двустранните връзки във всички области, да реализират на практика постулатите на стратегическото партньорство помежду си. Амбициозна програма, но както се вижда, още с подписването на двустранния Договор от Преспа през юни миналата година, Ципрас обеща – най- после! Да стане първият гръцки премиер, който ще стъпи в Скопие.

Е, ще стъпи, ще го разведат, той ще се поогледа наоколо, особено в централната част на града, може и някоя реплика да подхвърли. Освен ако домакините не са подредили така програмата му, че да няма никакво време за губене из бетонните, мраморните и стириопорните чудесии, които режимът на Никола Груевски сътвори в своя занес по величието на античното минало.

Може и така да стане, защото Алексис води със себе си голяма бизнес делегация от представители на 70 големи и средни гръцки фирми, които искат на място да проучат възможностите за развитие на бизнеса им. Те ще участват в бизнеса-форума, който домакините са организирали с цел да дадат възможност на гостите от юг да се запознаят с възможностите на северомакедонската икономика.

Ще прави впечатление отсъствието на представители на Търговската камара от Солун, които отказали на Ципрас да пътуват с него до Скопие по съображения, които никак не е трудно да се отгатнат. Тъкмо търговците от Гръцка Македония са тези, които не могат да преглътнат резултатите от Договора, който правителствата на Ципрас и на Зоран Заев подписаха в Преспа. Техните „патриотични“ съображения да не пътуват до Скопие и да се въздържат от контакти с бизнеса от север само защото в новото, съчетано име на бившата югорепублика остана названието Македония, пък била тя и Северна, могат само да причинят повече загуби, отколкото ползи. Но това, в крайна сметка, си е тяхна работа - така са преценили, така са решили. Няма до ходят в Скопие.

Да, Ципрас обеща през миналата година в най-скоро време да отиде в Скопие и сега ще го направи на 2 април. И никак не е случаен фактът, се със себе си води тези 70 представители на бизнеса. Гърците имат опит в навлизането на техния бизнес в Република Македония.

Погледнете ключовите сектори на икономиката на Северна Македония, за да констатирате и с невъоръжено око, че те са в ръцете на гръцки бизнесмени. Една от най-големите банки в Скопие - Стопанска, отдавна е в гръцки ръце. Рафинерията близо до столицата Скопие е в активите на гръцката мега-компания „Хеленик петролеум“. Тютюневият бизнес, производството на мрамори, телекомуникациите, основните вериги супермаркети „Веро“- и още много други са собственост или съсобственост на гръцки фирми.

Още в първите години на прехода, и обърнете внимание - въпреки спора за името, гърците започнаха да навлизат в икономиката на младата държава. Да навлизат дръзко, до известна степен арогантно, без да се интересуват от публичното впечатление, което оставят. Градската легенда в Скопие и досега мълви, че заедно с гръцките бизнесмени в Северна Македония навлезе голямата корупция, онази, която изгаря отвътре местния политически и стопански елит, доколкото има такъв. И която удря преди всичко върховете…

Така е. Бизнесът проправя пътя на гръцката политика и култура в Република Северна Македония. Но и Ципрас, и неговият домакин Зоран Заев имат нужда от това да си създават публичен образ на хора, които като лидери на своите държави са поели огромна отговорност да преодолеят един достатъчно дълъг период от безвремие в двустранните отношения. Пък нали вече от няколко места са номинирани за Нобелова премия за мир, трябва да се показват колкото може по-често заедно. И освен пиар номерата, които в подобни случаи са задължителни, може и някоя и друга работа да свършат.

Сега щели да подписват много договори за сътрудничество в различни сфери и по такъв начин щели да създадат материалната основа на успешното партньорство. Няма лошо.

Е, ще следим визитата на Ципрас в Скопие, макар и „дистанционно“. Пък ако излезе нещо, което си заслужава вниманието, ние сме тук и в следващата колонка през седмицата ще обясним ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте в #Eвропа: Непослушните деца на ЕС
Очаквайте в #Eвропа: Непослушните деца на ЕС
Съдът отказа да отстрани от длъжност кмета на Стрелча
Съдът отказа да отстрани от длъжност кмета на Стрелча