НОВИНИ

Цветан Василев съди България в Страсбург

Цветан Василев съди България в Страсбург. След съдебното заседание в Белград банкерът заяви, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург. Едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му Бромак, която е основен акционер във фалиралата КТБ.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:41, 06.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света
цветан василев съди българия страсбург

Василев заяви, че ще съжалява, ако спечели делата в Страсбург, защото всички българи ще плащат за това. Банкерът не отрече категорично твърденията на сръбския вестник "Вечерни новости", че е поискал убежище в Сърбия, за да отложи екстрадицията си. От изданието вече посочиха, че информацията е неофициална. Коментира се, че по този начин Василев е "купил" най-малко пет месеца свобода, независимо от искането за екстрадиция.

Според сръбските закони, при това положение съдът в Белград трябва временно да спре разглеждането на искането и не може да постанови окончателно решение за връщането на банкера в България, преди да приключи процедурата по искането на убежище, пише "Вечерни новости".

Местни юристи коментират, че в Сърбия може да се иска хуманитарна закрила, убежище за бягащи от война и политическо убежище. Твърди се, че преди повече от година Василев вече е искал един път политическо убежище, но официален Белград му е отказал с мотива, че не може да бъде предоставено такова на гражданин на страна-членка на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на деца с увреждания излязоха на протест
Родители на деца с увреждания излязоха на протест
Поли Генова с участие и в Израел за Евровизия 2016
Поли Генова с участие и в Израел за Евровизия 2016