НОВИНИ

Турският премиер отправи предупреждение към председателя на Европейската комисия

Турция отговори на статия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, публикувана в неделния брой на в."Билд", в която той разглежда връщане на смъртното наказание в Турция като "червена линия" в преговорите за присъединяване на страната към ЕС, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Никой не може да прави заплашителни изявления за суверенните права на Турция, заяви премиерът Бинали Йълдъръм в изказване днес пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

турският премиер отправи предупреждение председателя европейската комисия
bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 18.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Онези, които заплашват да затворят вратата на ЕС за Турция, трябва да знаят, че ЕС има нужда от Турция повече, отколкото Турция се нуждае от ЕС, заяви Йълдъръм.

Тези, които заемат отговорна позиция, трябва да се въздържат от подобни изявления, които могат да навредят на каналите за диалог, добави той.

В статията Юнкер призова Турция да зачита демократическите ценности, ако желае някой ден да стане членка на ЕС.

"Година след опита за пуч Европа все още протяга ръка" на Турция, пише Жан-Клод Юнкер в статията. В замяна обаче е необходимо "Турция ясно да демонстрира воля да бъде европейска държава и решително да вземе присърце основните европейски ценности", добавя Юнкер.

"Един Съюз на правата на човека, свободата на печата и правовата държава е несъвместим примерно с поставяне под стража в изолация за месеци на журналисти, без да им се повдигат обвинения", добавя председателят на ЕК - по-специално във връзка със случая на Дениз Юджел, журналист с германско и турско гражданство, обвиняван от Анкара, че подкрепял "тероризма".

В реч в събота по повод отбелязването на първата годишнина от осуетения опит за преврат на 15 юли м. г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че ще възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Русе се оплакаха от ново замърсяването на въздуха
Жители на Русе се оплакаха от ново замърсяването на въздуха
Демонстрация на българска и американска военна техника в Русе
Демонстрация на българска и американска военна техника в Русе