НОВИНИ

Турция отбелязва година от опита за преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция не се е отказала от членство в Европейския съюз, но даде да се разбере, че не смята присъединяването към съюза за абсолютна необходимост. В интервю за Би Би Си в навечерието на годишнината от опита за преврат в Турция, Ердоган защити арестите на негови противници. По повод годишнината, в Турция започнаха едноседмични мероприятия, организирани от властите.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:16, 12.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Година след опита за преврат от 15 юли Турция още е в извънредно положение и както обяви днес на среща с инвеститори президентът Ердоган - още не е време то да бъде отменено.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Със сигурност ще отменим извънредното положение, когато отмине необходимостта от антитерористична борба. Делата срещу гюленистите вървят постепенно, постигнахме напредък и в битката с ПКК.

Година след метежа продължават и гоненията срещу противниците на президента. Досега са арестувани 50 000 души. Включително и днес бяха задържани 14 подофицери, издадени бяха заповеди за арест и на 34 бивши служители на Турската обществена телевизия.

Година по-късно президентът Ердоган изглежда по-силен, но и по-често е наричан от критиците си диктатор.

Фетхуллах Гюлен, ислямски проповедник: Ако народът реагира, Ердоган може да промени поведението си. Когато разбере, че не може да пренебрегва мнението на хората, за да остане на власт, той ще се огъне пред хората, които е преследвал и потискал. Това е типично за диктаторите.

Турция настоява - засега без успех, Вашингтон да екстрадира обвинявания за метежа Фетхуллах Гюлен. Ислямският проповедник отрича той или неговата организация да стоят зад опита за преврат.

Церемониите, свързани с годишнината от опита за преврат, започнаха от Истанбул с молитва на гробището, където са погребани 249-та убити в метежа. Паметни събития са планирани в цяла Турция. Кулминацията им е на 16 юли, когато два часа и половина след полунощ Ердоган ще държи реч в парламента. Точно в часа, когато преди година сградата беше нападната от метежници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посетителският център в Самоков  посреща туристи от страната и чужбина
Посетителският център в Самоков посреща туристи от страната и чужбина
Съдът наложи домашен арест на мъжа, нападнал незрящи туристи в Несебър
Съдът наложи "домашен арест" на мъжа, нападнал незрящи туристи в Несебър