НОВИНИ

Турция задейства мерките за намаляване на бежанския поток към Европа

Турция вече е започнала да прилага конкретни мерки за намаляване на бежанския поток към Европа. Това заяви днес Федерика Могерини, върховен представител за общата външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК, на пресконференция в Амстердам, в края на неофициалната среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.

турция задейства мерките намаляване бежанския поток европа
bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 06.02.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Приемането на тези мерки е условие за отпускането на европейска помощ на стойност три милиарда евро за Анкара. "Става въпрос за две решения. Първо, Турция започна да издава разрешения за работа на сирийски бежанци. Второ, въведе няколко вида визи за лицата, които пътуват в Турция. Това ще помогне на Турция, в сътрудничество с нас, да проследява придвижването на лица от трети страни, включително на тези, които възнамеряват да влязат в Европа през Турция", каза Могерини.

Освен това ЕС подкрепя образователни програми в Турция на арабски език. Хората трябва да получат образование, защото в противен случай ще имаме загубено поколение в Сирия, което ще създаде проблем не само от икономическа гледна точка, но и от гледна точка на сигурността. Необходимо е да инвестираме в образование, за да не бъдат те подложени на радикализация в бъдеще", предупреди тя.

Могерини подчерта, че вече е взето политическо решение за отпускане на помощ от три милиарда евро на Турция и сега ЕС работи над определяне на конкретни проекти за финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен химикал се разля от турски ТИР край Полски Тръмбеш
Опасен химикал се разля от турски ТИР край Полски Тръмбеш
Земетресението в Тайван: видео и снимки
Земетресението в Тайван: видео и снимки