НОВИНИ

Турция заплашва с отмяна на споразумението за мигрантите

Турция заплашва, че ще прекрати изпълнението на споразумението за спиране на мигрантската вълна към Европейския съюз. Заплахата ескалира с часове - първо го изрече турският министър по европейските въпроси, снощи външният министър, днес закана към Европа отправи и президентът Ердоган.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:49, 16.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

На поредния си митинг преди конституционния референдум в Турция президентът Ердоган обвърза скандала с Холандия и действието на подписаното на 18 март миналата година споразумение Анкара да приема обратно мигранти, влезли нелегално на територията на Европейския съюз.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Скъпи приятели, европейците, дадоха обещания по въпроса за либерализация на визите. Но те не си спазиха обещанията. Сега ни говорят за споразумението за реадмисия. Каква реадмисия? Ще трябва да го преглътнете.

Еврокомисията реагира с призив Анкара да изпълнява задълженията си по споразумението. А Ердоган даде да се разбере, че за заканата му европейците трябва да винят холандския премиер Марк Рюте. И го предупреди, че може и да е спечелил изборите в Холандия, но е загубил Турция като приятел. А според Бинали Йълдъръм, премиера на Турция, Анкара е доказала, че е в състояние да определя политиката в Европа.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Турция е голяма страна! Дори политиката в Европа се формира съобразно Турция. Вижте резултатите в Холандия - Турция остави следа в холандските избори. Турция обузда расизма за известно време. Но европейците трябва да се вземат в ръце. Няма да постигнете нищо добро с тази враждебна политика и омраза към исляма и към турците.

Ширещата се европейска ислямофобия, както твърди президентът Ердоган, беше в основата но поредна негова атака срещу Европа. Този път заради решението на Съда на Евросъюза, допускащо работодатели да забраняват носенето на забрадки от служителите им.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Къде е свободата на вероизповедание? Съдът на Европейския съюз взе това решение. Братя, те предизвикват сблъсък между кръста и полумесеца.

Референдумът в Турция е насрочен за 16 април. Турските емигранти в Европа обаче ще гласуват по-рано - от 27 март до 9 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съкратени миньори на протест заради забавени обезщетения
Съкратени миньори на протест заради забавени обезщетения
Категорична победа за холандския премиер Марк Рюте на изборите
Категорична победа за холандския премиер Марк Рюте на изборите