НОВИНИ

Туск: До март 2017-а големите реформи трябва да са факт

В Братислава ще начертаем пътна карта за подобряването на Европейския съюз - това заяви председателят на Европейския съвет - Доналд Туск. Той посети Полша като част от дипломатическите совалки преди срещата на върха на Евросъюза, която започва в петък в словашката столица. Междувременно министърът на външните работи на Люксембург призова Унгария да бъде изключена от Евросюза.

туск март 2017 големите реформи факт
bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 13.09.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Полша беше поредната спирка от обиколката на председателя на Европейския съвет Доналд Туск преди срещата на върха. Последиците от Брекзит, мигрантската криза и бъдещето на Брюксел са големите теми, по които има да разговаря голямото европейско семейство. По думите на Туск, до март 2017 година, за когато е планирана следващата среща на върха, големите реформи трябва да са факт.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: В Братислава ще начертаем пътна карта, която надявам се, до срещата в Рим, през март догодина, да завърши процеса на подобряване на Европейския съюз.

По думите на Туск, полският премиер Беата Шидло е заявила, че страните от Вишеградската четворка ще изложат обща стратегия за действие на форума в Братислава. Повече подробности за визията на Вишеградската четворка не се съобщават.

Междувременно Люксмебург и Унгария влязоха в словесна битка. Унгария трябва да бъде изключена от Европейския съюз заради "мащабното нарушаване" на основните европейски ценности. За това призова дипломат номер едно на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския вестник "Ди Велт". В интервюто Аселборн дава за пример отношението на унгарските власти към бежанците, независимостта на съдебната система и свободата на медиите. Днес Аселборн е на посещение в Русия, където защити изказването си.

Жан Аселборн, министър на външните работи на Люксембург: Първата ни среща ще бъде в Братислава, където на дневен ред е проблемът Брекзит. Но ще го кажа ясно - Брекзит има решение. Не можем, обаче, да решим проблема с оцеляването на блока, ако забравим същността и ценностите на Европейския съюз. Коментарите ми пред германския вестник не са насочени срещу един народ, а срещу неговите лидери.

Казаното за германския вестник обаче предизвика остра реакция в Будапеща. Унгарският първи дипломат Петер Сиярто веднага отвърна и нарече покровителствен и арогантен призива на колегата си от Люксембург. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се разграничи от думите на Аселборн и каза, че те не са координирана европейска позиция. Анализатори коментират, че прехвърчането на искри още преди началото на срещата в Брюксел обещава горещ дебат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов, Орбан и Вучич на работна вечеря в Бургас
Борисов, Орбан и Вучич на работна вечеря в Бургас
КЗП откри купчина стари бележници върху щанд с учебници
КЗП откри купчина стари бележници върху щанд с учебници