НОВИНИ

Украйна - две години след Евромайдана

Украйна почита паметта на жертвите по време на Революцията на достойнството. Повече от 100 души загинаха в дните между 18 и 20 февруари 2014 г. в Киев и други украински градове при жестоки сблъсъци със силите на реда по време на проевропейските протести в страната. Две години по-късно страната е в политическа криза и заплашена от предсрочни избори, след като тази седмица проевропейската управляваща коалиция на президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк се разпадна. За предизвикателствата пред Украйна днес и съдбата на реформите - разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
16:54, 19.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света
украйна две години евромайдана

Украйна не забравя онези размирни дни.

Игор Бураковский, политолог: Отказът на Янукович да подпише споразумението за асоцииране взриви обществото. Но доколкото сега разбирам, той реално се е страхувал от Путин - не просто се е плашел политически или икономически, а реално, физически се е боял. Много фактори объркаха нещата, но на Украйна не й става по-лесно от това.

Революцията доведе проевропейски сили на власт, но след анексията на Крим от Русия, след войната в Източна Украйна - кризата е хронична. Конфликтът досега струва на страната до 12 млрд. долара. Заради проевропейските реформи цените растат. Правителството на премиера Яценюк има 70 процента недоверие, заради което президентът поиска оставката му. Съветникът на премиера Валерий Пятницки, който беше в София по покана на Европейския съвет по външна политика, знае, че реформите са болезнени, но смята, че пътят е правилен.

Валерий Пятницкий, съветник на премиера на Украйна: Ако говорим за днешната политическа криза, тя е повече тактическа, отколкото стратегическа, защото стратегически сме направили избора си. Между политическите лидери няма конфликт, няма спор за бъдещето развитие, за пътя ни"...Дори Яценюк да не е премиер, следващият също ще е проевропейски"

Експертите хвалят кабинета за преструктурирането на външния дълг, за промените в системата на обществените поръчки.

Игор Бураковский, политолог: Ако сме честни, те не успяха да се справят с корупцията в правителството. Бяха твърде бавни при взимавнето на решения, необходими за реформата на държавните предприятия, за реформата на такива чувствителни сфери като висшето образование, социалната сигурност, здравеопазването.

Пятницкий признава, че политическата корупция е проблем, но преувеличен.

Валери Пятницкий, съветник на премиера на Украйна: Не винаги, например, обществените услуги са равнозначни на корупция, както се говори. Разбира се, имаме примери за ясни връзки между олигарси и политически сили, но ние се опитваме да се борим с това. Смятам, че под натиска на обществото ще постигнем положителен резултат за няколко години.

Според Пятницкий най-големото предизвикателство за Киевсега е политическата стабилност, която ще гарантира реформите. Другото - конфликтът

в Източна Украйна. След решаването му Киев планира да се обърне към Крим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Братовчедите тото-хакери се споразумяха с прокуратурата
​Братовчедите тото-хакери се споразумяха с прокуратурата
Две български банки отпускат пари за малките и средни фирми по плана Юнкер
Две български банки отпускат пари за малките и средни фирми по плана "Юнкер"