НОВИНИ

Пешеходци са недоволни от "умните" светофари в София

Наш зрител ни сигнализира за проблем при кръстовището до Софийската духовна семинария. По думите му, пешеходците чакат твърде дълго преди да пресекат. От Центъра за управление на трафика в столицата обаче отчитат реално намаляване на времето за преминаване през ключовите кръстовища в София и увеличаване на трафика с над 50 на сто.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
12:50, 12.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Кръстовището при булевард "Джеймс Баучър" е натоварено често, от всички страни. Затова и опасни ситуации не липсват, въпреки "умните" светофари.

Видяхме как двама души от двете страни на светофар пресякоха на червено, защото никой от тях не натисна копчето.

За около 30 секунди след натискане на копчето успявам да мина на зелено. "Умните" светофари, както ги наричаме, се опитват да пропуснат всички участници в движението възможно най-бързо - както автомобилите, така и пешеходците. Разликата е, че ако пешеходец не натисне бутонът, зелено изобщо няма да светне. А ако го натисне...

Нека видим какво ще се случи и в участъка, където се пресичат булевардите "Свети Наум" и "Джеймс Баучър". И да припомним:

Чакам миунта 48!

Димитър Петров - Център за управление на трафика към СО: Максималното време за по-големите кръстовища е около 2 минути, зависи от конкретното кръстовище. Има варианти, в които ако няма автомобили, може да светне и след 5 секунди.

На друго кръстовище - в квартал "Малинова Долина", открихме, че бутоните не функционират. Сигнализирахме веднага за проблема. А ако и вие откриете някаква неизправност, можете да подавате сигнали на телефон 0700 10 251.

До края на 2016 се предвижда в София да има завършени 160 модернизирани светофарни уредби. А колкото повече са те, толкова по-лесно може би ще свикнем и как да ги изпозлваме...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Джерард ван Бохемен: 400 от Мадая спешно трябва да бъдат евакуирани
Джерард ван Бохемен: 400 от Мадая спешно трябва да бъдат евакуирани
Тайфи Мекльов остава в ареста по обвинение за продажба на ракия менте
Тайфи Мекльов остава в ареста по обвинение за продажба на ракия менте