НОВИНИ

Ураганът "Мария" удари Карибите, за сега няма данни за жертви

Ново бедствие в Карибите. Ураганът "Мария" удари островите Доминика, Гваделупа и Мартиника. Към момента няма данни за жертви. Нанесени са огромни материални щети. "Мария" достигна до най-високата пета категория, след като само 24 часа преди това беше първа. Ураганът се движи приблизително по същата траектория като урагана "Ирма", който удари Карибите в началото на месеца.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:12, 19.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Поривите на бурния вятър бяха толкова силни, че създаваха впечатление, че дъждовните капки се движат хоризонтално. Такова беше времето през тази нощ на отвъдморската френска територия Гваделупа. Максималната скорост на вятъра достигна 260 километра в час. Властите предупредиха населението да остане на закрито, въпреки че днес стихията започна да утихва. Комуникациите с острова са прекъснати.

Жак Витковски, директор на "Гражданска защите и реагиране на кризи": В момента се намираме в информационно затъмнение. Много е трудно да се свържем с Гваделупа, започнахме разузнавателни операции и до края на деня ще имаме повече информация за разрушенията.

В Доминика има масова разруха, изгубихме всичко. Така премиерът на карибския остров Рузвелт Скерит описа последиците от урагана "Мария". Ураганът се движи приблизително по същата траектория като урагана "Ирма", който нанесе сериозни поражения на няколко островни държави в Карибско море по-рано през месеца. След Доминика "Мария" отслабна до четвърта категория, но се очаква отново да достигне максималната пета преди да се стовари върху Пуерто Рико и Вирджинските острови. На места се очаква да паднат по 640 литра дъжд на квадратен метър. Властите на островите на пътя на урагана издадоха предупреждения за свлачища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерактивен детски музей “Пътят на отпадъците” отвори врати в Девня
Интерактивен детски музей “Пътят на отпадъците” отвори врати в Девня
Започна 72-рата сесия на Общото събрание на ООН
Започна 72-рата сесия на Общото събрание на ООН