НОВИНИ

В Естония избират президент

В Талин започна заседанието на избирателната колегия, която ще избере новия държавен глава на Естония.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:48, 24.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
естония избират президент

Кандидатите за президент са петима: бившият министър на външните работи Марина Калюранд, бившият министър на правосъдието Алар Йикс, председателят на Консервативната народна партия Март Хелме, бившият еврокомисар по транспорта и почетен председател на Партията на реформите, която оглавява управляващата коалиция, Сийм Калас и издигнатата от Центристката партия – най-голямата опозиционна партия - Майлис Репс.

За победа е необходимо кандидатът да събере повече от половината от гласовете на членовете на избирателната колегия. Ако това не се случи, двамата претенденти с най-добър резултат отиват на втори тур. Вторият тур се очаква да се състои също днес. Ако президент не може да бъде избран и на него, процедурата по гласуването ще се върне в парламента в срок от 14 дни.

През август парламентът на Естония не успя да избере държавен глава. Нито един от кандидатите не получи поне две-трети от гласовете. Сега за определянето на президента е свикана избирателна колегия. В нея влизат 335 души, в това число депутати в парламента и представители на местните съвети за самоуправление.

Пълномощията на сегашния президент Тоомас Хендрик Илвес изтичат през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранени и близки на убитите в атентата в Ница на аудиенция при папата
Ранени и близки на убитите в атентата в Ница на аудиенция при папата
Млекопроизводители изпитват липса на качествено мляко
Млекопроизводители изпитват липса на качествено мляко