НОВИНИ

Спешни мерки в Германия срещу забраната за движение на дизелови автомобили

Какво ще е бъдещето на дизеловите автомобили в Германия, след като много европейски държави вече решиха след време да се откажат от тях. Въпросът за спирането им от движение и в Германия възникна реално заради емисиите от вредни продукти и замърсяването на въздуха. Темата обсъждаха днес министри и министър - председатели на провинции с представители на автомобилния бранш.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
20:50, 02.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Повече от пет милиона дизелови автомобили в Германия ще бъдат оборудвани с нов софтуер, който ще намали емисиите на вредни газове. За това се договориха днес представители на автомобилната индустрия и германското правителство. Решението идва като спешна мярка срещу надвисналите локални забрани за движение на дизелови автомобили поради голямото замърсяване на въздуха - например в Щутгарт. Новият софтуер, който се инсталира на разноски на производителите - около 100 евро на автомобил - ще коригира количество на изхвърляните в атмосферата вредни продукти, отчитайки външната температура и скоростта на движение.

Петте милиона автомобили, от които половината фолксвагени, са от категориите Евро-5 и Евро-6, а очакваното намаляване на емисиите азотен окис е около 25-30 процента. Съюзът на автомобилната индустрия смята, че така емисиите ще бъдат намалени поне толкова, колкото биха спаднали при евентуални забрани за движение на тези автомобили. Засега не е ясно дали на преоборудване с новия софтуер подлежат само автомобили, регистрирани в Германия. Няма да бъдат преоборудвани по-старите дизелови автомобили от категориите Евро-1 до 4.

В срещата участваха представители на Фолксваген, Ауди, Порше, БМВ, Даймлер, Форд и Опел. След оповестяване на постигнатите резултати, курсът на автомобилните акции се покачи, доколкото автомобилните концерни засега се отърваха от най-голямата опасност - забраните за движение на дизелови автомобили. Но участници твърдят, че преговорите ще продължат. Според медиите, Министерството на пътищата и движението предвижда създаването на фондове за по-чисто и по-модерно движение в градовете. Правителството настоява в тази програма, която ще струва няколкостотин милиона евро, финансово да участва и автомобилният бранш. По-малко от два месеца преди изборите за Бундестаг тази тема, разбира се, е колкото екологическа, толкова и политическа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Машина ще открива изгнили дървета в столицата
Машина ще открива изгнили дървета в столицата
Платеното паркиране в Пловдив стартира през септември
Платеното паркиране в Пловдив стартира през септември