НОВИНИ

В Гърция продължават протестите срещу Преспанското споразумение

Решаващ вот в гръцкия парламент. Депутатите трябва да ратифицират Преспанското споразумение, което да сложи край на спора за името на Македония между Атина и Скопие. Подписването беше насрочено за вчера, но беше отложено. Заседанието на парламента беше белязано от бурни дебати вътре и бурни протести отвън.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, корес. на БНР
12:01, 25.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

И днес продължават протестите в Гърция срещу договора за Северна Македония. Хиляди демонстранти са вече пред парламента, където още не са приключили дебатите. Хората скандират "оставка" и "референдум". Опитват се да повлияят на независимите депутати дори в последния момент да гласуват с "не". Премиерът Ципрас, а и депутатите от Сириза показаха, че поемат цялата политическа отговорност, за да решат 28-годишния спор за името на бившата югославска република. Лидерът на консерваторите от "Нова Демокрация" обеща партията да действа за вето срещу приемането на Скопие в НАТО.

;

В Солун също се събират на протестен митинг. Поставиха плакат "Ципрас днес изгуби следващите избори". Демонстрации има и в други градове на страната. Протестират и пред домовете на депутатите от Сириза. Окупирани от ученици са над 60 гимназии в Северна Гърция с плакати "Не продавайте Македония". На граничния пункт с Македония отново се събраха гърци с национални знамена с намерение да блокират границата в часовете на гласуване. Фермерите от Серес заявиха, че търсят подкрепа от пътуващите, а не конфронтация. Очакват се символични протести на Промахон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детските градини в София засега няма да излизат в грипна ваканция
Детските градини в София засега няма да излизат в грипна ваканция
Мадуро е готов за диалог с опозицията
Мадуро е готов за диалог с опозицията