НОВИНИ

В Италия започна междурелигиозна среща

"Жажда за мир" - това е мотото на междурелигиозната среща, която започна в италианското градче Асизи. Заедно с папа Франциск в нея ще се включат още 400 делегати. Сред тях има представители на юдаизма, исляма, будизма, хиндуизма.

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 20.09.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Те ще участват в обща молитва за мир. По думите на Франциск в момента светът се нуждае от мир повече от всякога. Той призова всички вярващи да се включат в универсалната молитва. В тазгодишната среща има много символика. Тя се случва точно 30 години след първия Световен ден за молитва, свикан от Папа Йоан Павел - през 1986 година в Асизи.

Това е и родното място на свети Франциск, който е вдъхновител на настоящия Папа, не само заради името. Любопитното е, че след първото посещение на папа Франциск в Асизи през 2013 година, посетителите на живописното италианско градче са се увеличили от 4,5 на 6 милиона годишно.

Папа Франциск: Ние нямаме оръжия. Но вярваме в смирената сила на молитвата. Нашите религиозни традиции са различни, но различието за нас не означава конфликт, противоречие или хладна изолация. Днес не се молихме един срещу друг, както често и за съжаление, се е случвало в историята, а един до друг... Не сме се изморили да повтаряме, че насилието не може да бъде оправдано в името на Бог. Само мирът е свят! Само мирът, а не войната!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 9 души за пожара на Лесбос
Задържаха 9 души за пожара на Лесбос
Джордж Буш - баща подкрепя Хилари Клинтън
Джордж Буш - баща подкрепя Хилари Клинтън