НОВИНИ

В Норвегия сформираха ново правителство 4 месеца след изборите

В Норвегия три партии сформираха правителство на малцинството четири месеца след парламентарните избори, предадоха информационните агенции. Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг, която запазва поста си, съобщи днес в Осло, че новото правителство ще се съсредоточи върху създаването на работни места и намаляване на бедността, отбелязва ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
21:22, 14.01.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
норвегия сформираха ново правителство месеца изборите

Правителството е сформирано, след като либерално-центристката партия Венстре се присъедини към дясната коалиция, която е на власт в страната от 2013 г., допълва ТАСС. Другите две партии в правителството са Консервативна партия и Партия на прогреса. Разпределението на министерските кресла ще бъде обявено по-късно.

Новото правителство остава правителство на малцинството, но вместо предишните 72 места разполага вече с 80 места в 169-местния еднокамарен парламент на Норвегия. За да получи мнозинство за най-важните въпроси, правителството ще трябва да получи подкрепа от центристите от Християнска народна партия или от една от опозиционните партии от левоцентристкия лагер.

След изборите през 2013 година Партия на прогреса и Консервативна партия подписаха споразумение за сътрудничество с християндемократите и Венстре, които в замяна на доста отстъпки се съгласиха да подкрепят правителството, но не влязоха в състава му. След последните избори за парламент през септември 2017 г. не бе подписан подобен документ, отбелязва ТАСС.

От Християнска народна партия, чиято популярност съществено спадна, заявиха, че нямат интерес да участват в правителството. Венстре, която също изгуби доста поддръжници, реши да заложи на сближаване със съюзниците. Официалните преговори за сформиране на правителството се водеха от 2 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване разкрива кои знаменитости бихте допуснали в леглото си
Проучване разкрива кои знаменитости бихте допуснали в леглото си
Жълт код за валежи от сняг в 15 области от страната за 15 януари
Жълт код за валежи от сняг в 15 области от страната за 15 януари