САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

В Русе отбелязаха 135 години от създаването на Пети Дунавски пехотен полк

В Русе отбелязаха 135-ата годишнина от създаването на 5-ти Дунавски пехотен полк. От дружество „Традиция" представиха униформи и въоръжение от Сръбско-Българската, Балканската, Първата и Втората световна война. Беше отслужена и заукопойна молитва за загиналите.

от БНТ
12:58, 01.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Героични моменти от историята на Пети пехотен Дунавски полк представиха над 30 души от дружество „Традиция" от цялата страна. Те показаха как се превзема картечно гнездо, което е едно от най-рисковите военни действия.

Павлина Димитрова: Тази носия е автентична Кюстендилска. Тя е била на майката на моята свекърва и се предава от поколение на поколение. Сега я нося аз.
Румен Димитров: Тази пушка е на моя дядо на дядо му, на повече от 150 години. Всички оръжия са събирани автентични.

Всеки може да се докосне до бойната слава на Русе и България като разгледа експозицията със снимки от историята на полка, отличия, документи и книги - собственост на членове и симпатизанти на Дружество „Традиция".Изложбата е подредена в регионалната библиотека „Любен Каравелов".

Мартин Календжиев- председател на Дружество „Традиция"- Русе: Всеки един от българите е закърмен с тези големи битки, с тези славни победи, които сме имали. Тези, които живеем в Русе и сме от Дружество „Традиция", както и повечето граждани са наследници точно на хората, които са участвали в Пети Дунавски пехотен полк- техните дядовци и прадядовци са били част от полка.

Фотодокументалният албум на русенския музей- „За почест" също е посветен на годишнината от създаването на Пети пехотен Дунавски полк. В него са представени над 500 снимки, пощенски картички и документи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Еди Рама потърси финансова и експертна помощ от международната общност
Еди Рама потърси финансова и експертна помощ от международната общност
Природозащитници настояват да бъде закрит Делфинариумът във Варна
Природозащитници настояват да бъде закрит Делфинариумът във Варна