НОВИНИ

В Швеция местят град, за да добиват руда

В Швеция действат с размах, когато става дума за големи проекти. Това показва решението да бъде преместен цял град на няколко километра от мястото, където е в момента.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:15, 02.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Градчето Малмбергет се намира в най-северната част на Швеция. Тримата приятели Самюъл, Елвира и Лиам знаят какво значи кварталът, в който доскоро са играли, да изчезне.

"Аз живеех тук, тук беше гаражът, тук - оградата, имаше врата ето там."

Част от къщите са разрушени, други са преместени.

Причината - мината на 1250 метра под земята. От повече от 100 години в града копаят желязна руда.

Но сега компанията собственик копае все по-надълбоко и разширява мината до размери, които застрашават съществуването на града. В земята се появяват пукнатини и процепи и всичко на повърхността може да рухне. Износът на желязо е толкова доходоносен за Швеция, а мината толкова важна, че решават да жертват града и да го преместят.

Хората нямат избор. Животът им буквално зависи от мината - единственото място, където в суровия шведски север може да се работи. Разбират го и децата.

Лиам, 12 години: "Тъжно е, че Малмбергет трябва да изчезне, но все пак хората се нуждаят от работа. Ако я нямаше мината, и Малмбергет нямаше да го има."


;

И все пак не е толкова лесно да приемеш фактите.

Елвира, 13 години: "Преместихме се, когато бях в първи клас, тогава ми се стори забавно да отидем на ново място. Сега, когато пораснах, ми се струва тъжно, заради спомените, които имаме от предишното място."

Преместването на града става на етапи и ще отнеме близо 3 години. Тогава всичките 3000 жители на Малмбергет ще са отново заедно на около 5 километра от предишния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Отблизо“ журналистката Добрина Чешмеджиева
„Отблизо“ журналистката Добрина Чешмеджиева
Увеличава се броят на студентите, които искат да учат специална педагогика в ЮЗУ
Увеличава се броят на студентите, които искат да учат специална педагогика в ЮЗУ