НОВИНИ

Симеонов: Държавата не трябва да участва в управлението, а в контрола на ЧЕЗ

Никой член от правителството не е участвал в сделката с ЧЕЗ, а Теменужка Петкова не трябва да подава оставка, защото няма политическа и морална причина. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 07.03.2018
25925
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Правителството не трябва да участва директно в управление при сделката с ЧЕЗ, а да участва в контрола. Законът, който подготвяме с Обединени патриоти, трябва да има контрол върху бъдещи сделки с имущества, добави още Симеонов.

Според него това е една сделка, която не е стратегическа, но засяга много потребители, а интересите на потребителите трябва да бъдат защитени.

Трябва ни контрол и сигурност, че няма да влязат "мръсни" капитали, на нас ни трябва сигурност, че това няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано, след като за кратко се източат пари чрез завишаване на цени. Такъв контрол може да се случи с тези 34 % участие на държавата в сделката, коментира вицепремиерът.

Валери Симеонов, вицепремиер и лидер на НФСБ: Решението е добро, приветствам премиера за предложението да се придобият 34% дял от ЧЕЗ, текат реазговорите в момента. Редно е да опитаме да закупим и от другите две дружества на много ниска цена, за да покажем поне, че държавата защитава националния интерес. Ще се опита държавата да закупи от другите две РПТ-та малки дялове, а защо не и от други частни дружества. Което ще гарантира националния интерес.

Валери Симеонов обясни, че ЧЕЗ е проучил купувача, който в лицето на Гинка Върбакова е работил с чешки бизнесмен 10 години. Затова няма какво да се притеснява обществото, добави той. Дружеството е обезпечило тези кредити, каза още той.

ЧЕЗ няма да продаде на когото и да е, а на фирма, която ще продължи успешно бизнеса, поне в следващите няколко години. За бизнеса е важно, защото ако се срине, това, което си продал, петното не е върху този, който е купил, а този който е продал, коментира още вицепремиерът Симеонов.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бърз тест установява дали сме заразени с грип или бактерия
Бърз тест установява дали сме заразени с грип или бактерия
Отвъд границите: Хубен Черкелов: Исках да бъда на световна сцена
"Отвъд границите": Хубен Черкелов: Исках да бъда на световна сцена