НОВИНИ

​Венецианска библиотека публикува завещанието на Марко Поло

Библиотеката "Марчана" във Венеция публикува луксозно издание на завещанието на Марко Поло съвместно с издателска къща "Скриниум", съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
17:17, 17.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още
​венецианска библиотека публикува завещанието марко поло

Преди публикацията завещанието, което е на 700 години, е изследвано три години. Предишната "транскрипция" - съвременна интерпретация, на документа беше отпреди 150 години. "Изследвахме го с най-новите научни методи и професионални филологически стандарти, за да бъдат поправени предишни грешки" - каза Стефано Дела Дзана от "Скриниум".

Изследването дава нов поглед към живота на пътешественика и търговеца Марко Поло и допълнителни доказателства, че той е стигнал до Китай, в което някои историци се съмняват.

Марко Поло пише завещанието си на 9 януари 1324 г. Той вика в дома си във Венеция нотариус, за да запише последната му воля върху пергамент с размери 67 см на 27 см. Оставя пари на църковни институции във Венеция, опрощава неизплатени дългове, освобождава слугата си, "за да опрости господ душата му". Марко Поло завещава всички останали свои средства на съпругата си и трите си дъщери. Това е необичайно за онова време.

Обикновено бащите без синове завещавали всичко, което притежават на свои по-далечни роднини мъже. Слугата на Марко Поло е бил татарин - едно от доказателствата, че е стигнал до Китай. Друго доказателство е, че той е изредил сред притежанията си мускус, който е бил характерен за Далечния изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК препоръча започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС
ЕК препоръча започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС
Започва ли Кадифена революция в Армения?
Започва ли "Кадифена революция" в Армения?