В Асеновград продължават тридневните празници на виното. По традиция в дните преди Трифоновден в града се лее руйно вино, ухае на станимашки сармички и се вият празнични хора. И тази година беше изпълнен ритуалът „Вино от чешма“, който се прави от близо...
В Асеновград продължават тридневните празници на виното. По традиция в дните преди Трифоновден в града се лее руйно вино, ухае на станимашки сармички и се вият празнични хора. И тази година беше изпълнен ритуалът „Вино от чешма“, който се прави от близо 30 години.
Празникът в Асеновград започна с шествие на винопроизводители, жители и гости на града. Всички се събраха пред чешмата на Рибната църква, откъдето бликна вино. Според местните хора същото станало и в началото на 20 век, когато големият майстор винар Чорбаджака разредил най – доброто си вино, за да го продаде на претенциозни търговци. Но водата спряла и от чешмата в града потекло вино. Чудото се случва и днес, нo само на чешмата, построена през 1987 г. от Аргир Сотиров и негови приятели.
Виното бликва от чешмата преди близо 30 години. Ритуалът се спазва и до днес.
Десетки хора напълниха чашите си със станимашки мавруд за здраве и берекет. Още преди официалния празник на винарите производителите се поздравиха с добра реколта, но отново напомниха за проблемите в бранша – липсата на нови пазари и недобрата реклама на българския продукт. Затова настояват държавата да подпомага по-активно сектора.
"Хората са полудели просто": Дни преди Коледа голямото пазаруване е в разгара си
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"
Турция вдига таксите за преминаване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите